Krijg je een boete als je geen mondkapje draagt in het openbaar vervoer?

mondkapje-trein-07052020.jpg

Het kabinet heeft deze week versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden, waarbij het vanaf 1 juni verplicht is om in het ov mondbescherming te dragen.

Volgens het kabinet is het dragen van mondbescherming niet voor je eigen veiligheid, maar om te voorkomen dat je anderen besmet. De kans dat je het coronavirus overdraagt is met een mondkapje kleiner.

Maar als je geen bescherming draagt, krijg je dan een boete?

'Ja, vanaf 1 juni wordt gehandhaafd'

Tijdens de persconferentie kreeg premier Mark Rutte de vraag of je een boete kunt krijgen als je geen mondbescherming gaat. 'Vanaf 1 juni is het verplicht en wordt er op gehandhaafd. Je kunt dan ook een boete krijgen', aldus Rutte.

De verplichting geldt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. Mocht je ouder zijn dan 12 jaar en geen mondkapje dragen, kun je een boete krijgen van 95 euro. 

'Conducteur gaat geen politieagent spelen'

Naast dat de hoogte van de boete niet bepaald is, is ook onduidelijk wie de handhaving gaat uitvoeren. 'Wij vinden niet dat conducteurs straks voor politieagent moeten gaan spelen in de trein', zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

'Kunnen en moeten ze dan een boete uitschrijven als iemand geen kapje op heeft? Of moet iemand zonder kapje via de intercom worden gevraagd de trein te verlaten?', spreekt Eilert zijn twijfels uit. 

Ook hier moet het kabinet de komende tijd duidelijkheid over verschaffen. 

Wat voor mondbescherming moet je dragen?

Om schaarste in de zorg te voorkomen, mag je geen medische mondmaskers dragen.

Rutte stelde dat je de mondkapjes zelf kunt kopen of maken, zolang het maar niet-medische mondbescherming is. Hoe maak je een goed mondmasker? Dat lees je hier

Radar berichtte eerder over dat HEMA op stations mondkapjes gaat verkopen