Kun je een huis kopen als je een studieschuld hebt?

studieschuld-hypotheek-15012021-780.jpg

Hoe lastig is het om een huis te kopen als je een studieschuld hebt? Radar spreekt met Michiel Lensink van hypotheekadviessite Ikbenfrits.nl.

Volgens Lensink is het belangrijk te weten dat bij het berekenen van de maximale hypotheek een percentage van de studieschuld wordt meegenomen. Die percentages zijn dit jaar iets verlaagd. Ben je na juli 2015 afgestudeerd, dan gaat het om 0,35 procent. Vóór die datum geldt het percentage van 0,65 procent.

De verschillen in percentages hebben te maken met de voorwaarden van de afbetaling: als je een studieschuld hebt van het nieuwe leenstelsel, mag je 35 jaar doen over de afbetaling ervan. In het oude leenstelsel was dat vijftien jaar.

Maakt het uit als je je studieschuld al deels hebt afbetaald?

Lensink: 'Alleen extra aflossingen mag je van de oorspronkelijke studieschuld aftrekken. Maandelijkse aflossingen tellen niet mee.' Dat is, volgens Lensink, omdat de bank kijkt naar de gevolgen van de studieschuld op je maandlasten. Bij extra aflossingen kun je die maandlast verlagen, bij reguliere maandelijkse aflossingen kan dat niet.

Is het dan verstandig om je studieschuld maar meteen af te lossen, als je dat bedrag toch hebt liggen?

Volgens Lensink is dat per geval verschillend. 'Over het algemeen is het effect niet gigantisch als je extra aflost. Het geld moet ergens vandaan komen, en je kunt ook zeggen: ik ga het gebruiken zodat ik een lagere hypotheek kan aanvragen.'

Maar er kunnen grote persoonlijke verschillen bestaan, ziet Lensink. Heeft iemand een hoge studieschuld en een wat lager inkomen, dan wordt er relatief een groter percentage van het maximaal te lenen bedrag afgehaald. Kiest iemand dan voor het in één keer aflossen van de studieschuld, dan is dus soms een fors hogere hypotheek mogelijk.

Wat zijn de gevolgen als je je studieschuld niet doorgeeft?

Volgens Lensink is het aan de hypotheekadviseur om goed door te vragen of iemand een studieschuld heeft. 'Het is bedoeld om de bank én jezelf in bescherming te nemen. Bovendien is het fraude als je er niet eerlijk over bent. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan profiteer je van een lagere rente en extra garanties als je problemen krijgt met afbetalen. Als later blijkt dat je je studieschuld niet hebt doorgegeven, dan gelden die garanties niet meer.'

Wat kun je dan nog doen?

Volgens Lensink kunnen hypotheekadviseurs nog met creatieve oplossingen komen. 'Soms kun je nog iets van je ouders lenen. Of kun je een huis kopen met Duokoop, waarbij je de grond niet koopt, maar het huis wel. Bij bepaalde banken lopen bovendien experimenten voor huurders die kunnen aantonen dat ze altijd hun huur hebben betaald. Als je maandlasten door je hypotheek lager uitvallen dan je huur, dan kunnen ze opnieuw naar de hypotheekaanvraag kijken.'