Kun je een virus krijgen via Facebook?

facebook-stream-10-11-2017-780-22.jpg

Kunnen er virussen zitten in Facebookvideo's? Hoe herken je phishingberichten die via Facebook worden verstuurd? Radar sprak met cybercrime-expert Elmer Lastdrager.

Facebook laat aan Radar weten dat je géén virus kunt krijgen van het kijken naar video's die in je tijdlijn afspelen. Je moet wel uitkijken met linkjes.

Radar waarschuwde eerder al voor een bericht dat op Facebook Messenger circuleert. Het lijkt alsof je een video over jezelf te zien krijgt, maar zodra je klikt kan je apparaat geïnfecteerd raken door kwaadaardige software.

In een ander bericht dat rondgaat wordt gewaarschuwd voor een video van Max Verstappen met een virus.

Radar sprak met Elmer Lastdrager over virussen in berichten op Facebook.

Kun je een virus krijgen door een video op Facebook te bekijken?

Nee, dat kan volgens Lastdrager niet. Waar je wel alert op moet zijn: soms lijkt het alsof het om een video gaat, maar is het eigenlijk een plaatje met een link eronder. 'Wanneer je op de ''video'' klikt word je doorgestuurd naar een website die jou wel een virus kan geven', aldus Lastdrager.

Hoe herken je phishingberichten op Facebook?

Een phishingbericht wil jou verleiden om te klikken, legt Lastdrager uit. 'De tekst die in het bericht staat kan alleen je naam met een hartje of andere emoticon zijn. Er staat niet heel veel context bij.' Als er te veel tekst staat, kan het volgens Lastdrager namelijk ‘verdacht’ overkomen. Je herkent de schrijfstijl van de verzender dan niet.

Wat gebeurt er als je op zo'n link klikt?

Lastdrager: 'Simpel gezegd: dan wordt er een virus op je computer geïnstalleerd.' Hij noemt een voorbeeld van een link in een Facebook Messenger-bericht. Als je klikt op de koppeling opent je browser (je internetprogramma).

Wanneer je op de link klikt krijg je volgens Lastdrager een pop-up melding op een ''YouTubepagina'' te zien die vraagt of je een extensie wil installeren. 'Een extensie is een extra stukje software die in de browser meedraait. Deze extensie heb je volgens de pop-up nodig om de video af te spelen.' De YouTubepagina die je te zien krijgt is volgens Lastdrager geen echte pagina. 'Als je naar de adresbalk erboven kijkt zie je niet de echte link naar YouTube staan, maar een hele andere ''nep link''.'

Veel mensen zijn nieuwsgierig en willen de video graag zien, vertelt Lastdrager. 'Dus wat er ook in beeld komt te staan, ze klikken gewoon op ''ja'' in de hoop dat ze de video te zien krijgen.' Alleen wanneer je de extensie hebt geïnstalleerd krijg je volgens Lastdrager helemaal geen video te zien. 'Je hebt alleen een virus geïnstalleerd.'

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Het advies van Lastdrager is: goed kijken, wees alert! Krijg je een bericht van iemand waarin staat dat je een video kunt bekijken, vraag dan aan de verzender wat het precies is.

Hoe verwijder je een virus?

Lastdrager: 'Een virus kun je verwijderen met een virusscanner van een antivirusprogramma. Een virus verwijderen is vaak lastig en in sommige gevallen helemaal niet te verwijderen.' De enige optie is dan volgens Lastdrager om je computer, telefoon of iPad opnieuw te installeren.

Bekijk het gesprek dat Radar met Lastdrager had: