Kun je kiezen welk coronavaccin je krijgt?

coornavaccin-05012021-780.jpg

De eerste vaccinaties tegen COVID-19 worden vanaf 6 januari toegediend. Verschillende farmaceutische bedrijven hebben vaccins op de markt gebracht: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Janssen en Sanofi. Nederland heeft van al deze bedrijven vaccins ingekocht. Kun je zelf kiezen welk vaccin je krijgt?

In een schema dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge afgelopen maandag naar buiten bracht staat wie welk vaccin op welk moment krijgt. Zo zijn verpleeghuisbewoners als een van de eersten aan de beurt. Zij krijgen het vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Een grote groep Nederlanders, mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie, krijgen hun prik volgens het schema van AstraZeneca, CureVac, Janssen of Sanofi.

Meer weten over het vaccinatieplan? Lees dan:

Wanneer krijg jij je vaccin?

Geen AstraZeneca maar Pfizer: kun je kiezen?

Wat als je (bijvoorbeeld) het vaccin van BioNTech/Pfizer zou willen, maar krijg je volgens het plan van het ministerie AstraZeneca: kun je dan zelf nog kiezen? Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat dat niet mogelijk is. 'Door experts van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) wordt bepaald welk vaccin geschikt is voor welke doelgroep. Dat vaccin krijg je aanboden. Het wordt geen keuzemodel. En je kunt ook niet zeggen: ik wacht even met 'mijn' prik, dan krijg ik later misschien nog een ander vaccin aangeboden'. Je laten vaccineren is volgens de woordvoerder 'zeer verstandig', maar niet verplicht. Je kunt je aangeboden prik dus wel weigeren.

Meer informatie over de volgorde en keuze voor vaccins vind je bij de Rijksoverheid.