Kun je nog in het ziekenhuis bevallen? Zwanger in de coronacrisis
Bijna alles gaat anders in tijden van corona. Zo ook de zwangerschap en kraamtijd van veel vrouwen. Bevallen met een verpleegkundige in een ziekenhuis kan op dit moment nog, maar bij een echo mag de zwangere niemand meer meenemen. Alles om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te maken. Worden thuisbevallingen populairder door corona?
Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.
Vooropgesteld: zwangeren met een medische indicatie kunnen (op dit moment) gewoon bij een gynaecoloog terecht. Voor alle 'normale' zwangerschappen geldt: ze krijgen de verloskundige zorg die nodig is, alleen gaat het soms een beetje anders. 'De kernboodschap is: wanneer het medisch noodzakelijk is kom je gewoon naar de verloskundigepraktijk, maar verder willen we fysiek contact tot een minimum te beperken', zegt Joost Heeroma, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Veel controleafspraken die niet per se op de praktijk plaats hoeven te vinden (veelal in rond 24 en 33 weken) worden dan ook via de telefoon of via beeldbellen gedaan. Ook een intake, voor als je net zwanger bent, vindt nu veel telefonisch plaats. Dat is volgens de organisatie in het belang van moeder en kind. Mocht de zwangere toch naar de verloskundige toe moeten komen voor controle of een echo dan komt zij zonder begeleiding. ‘Hiermee willen we verdere verspreiding voorkomen. Verloskundigen komen met veel verschillende mensen in aanraking en die contactmomenten willen we beperken om het eventuele risico op verspreiding tegen te gaan’, aldus Heeroma. In het geval van een 20-weken echo is dat voor veel zwangere en hun partners een teleurstelling:
Zijn er nu meer thuisbevallingen?
De KNOV merkt nog geen toename in het aantal thuisbevallingen. Ze vermoeden wel dat die meer plaatsvinden, maar weten dat pas over een paar maanden. ‘We horen van sommige vrouwen dat ze nu liever thuis bevallen dan in een ziekenhuis, omdat daar de kans om corona op te lopen groter is’, zegt Heeroma. Verloskundigen geven geen dwingende adviezen in de keuze van de vrouw tussen poliklinisch (met eigen verloskundige in een ziekenhuis of bevalcentrum) of thuis bevallen. Zolang er poliklinisch nog genoeg plek is, hoeft die keuze ook niet gemaakt te worden, benadrukt hij. In het Van der Valk-hotel in Uden zijn drie bevalkamers ingericht om het Bernhoven ziekenhuis te ontlasten als dat nodig is. Op dit moment zijn er nog geen baby's in het Van der Valk-hotel geboren.
Lees ook: (K)raamtijd tijdens corona
Mag iemand (met corona) aanwezig zijn bij de bevalling?
Bij de bevalling zelf mag vanwege het coronavirus nog maar één persoon aanwezig zijn (alleen de partner, moeder, vriendin of iemand anders). Dat is in andere landen anders. Maar wat doe je als dat iemand is die corona heeft? 'Die kan helemaal geseald worden met mondkapje en beschermende maatregelen', zegt Heeroma. 'Maar in de thuissituatie zouden wij afzonderlijk leven enorm aanbevelen, om zo besmetting te voorkomen.'
Voor zwangeren zelf hanteren de verloskundigen de stelregel: Heb je corona, dan beval je in het ziekenhuis. ‘Maar aangezien er niet meer getest wordt is de regel nu: boven de 38 graden koorts beval je in het ziekenhuis. Van wat we nu weten draagt de moeder corona niet aan het kind in de buik over, bij de bevalling kan dat echter wel gebeuren.’