Kun je schurft voorkomen? En als het al te laat is, hoe kom je ervan af?

schurft.24022022.jpg

Schurft (of scabiës) is een vervelende huidaandoening die met name erg veel jeuk kan veroorzaken. Goed dus om de nare schurftmijten, die de aandoening veroorzaken, buiten de deur te houden. En mocht dit niet gelukt zijn, leggen we je ook uit wat je kunt doen als je al besmet bent. 

De aandoening wordt veroorzaakt door schurftmijten, die gangetjes graven in je huid en hier vervolgens eitjes leggen. Schurft is makkelijk overdraagbaar en dus erg besmettelijk, en blijkt met name onder jongeren rond te gaan. Je krijgt vooral last van jeuk, wat overal op het lichaam plaats kan vinden en erger wordt in de nacht of als het warm is. Daarbij kun je rode bultjes en blaasjes krijgen. Dit kan erg vervelend zijn, maar kan verder geen kwaad. 

Meer over wat schurft precies is lees je in een ander artikel van Radar. 

Hoe krijg je schurft?

Schurft krijg je van iemand anders die het heeft. Zolang diegene mijten en eitjes in de huid heeft is hij of zij besmettelijk. 

Je kunt schurft dus bijvoorbeeld krijgen door in hetzelfde bed te slapen of kleding te dragen van iemand die besmet is. Ook lichamelijk contact langer dan vijftien minuten kan schurft overdragen. Klachten treden op na zo'n twee à zes weken; dit is al na een paar dagen als je al een keer eerder schurft hebt gehad. 

Kun je iets doen om schurft te voorkomen?

Er bestaat geen inenting of medicatie om schurft te voorkomen. Wel kun je op het volgende letten:

  • Was andermans kleding voordat je het zelf draagt.
  • Was andermans beddengoed voordat je het zelf gebruikt. 
  • Vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft en slaap niet in hetzelfde bed.

Wat als je schurft hebt?

Heb je klachten die lijken op schurft? Neem dan direct contact op met je huisarts. Schurft is namelijk goed te behandelen met permetrine crème. De huisarts zal je uitleggen hoe je de crème moet gebruiken. Bij Thuisarts.nl vind je ook een handleiding voor het gebruik van permetrine tegen schurft

Je kunt weer naar school of werk nadat je de behandeling met de permetrine crème hebt gehad. Twaalf uur na de behandeling ben je namelijk niet meer besmettelijk. De jeuk kan nog zo'n veertien dagen na de behandeling blijven en de plekjes op de huid verdwijnen na maximaal zes weken. 

Verder is het belangrijk dat alle mensen die mogelijk besmet zijn zich ook laten behandelen. Denk aan gezinsleden, huisgenoten, mensen die je verzorgen (of die jij verzorgt) en bedpartners. Ook als deze mensen geen klachten hebben. 

Tot slot moet je beddengoed, handdoeken en kleren op zestig graden wassen als je ze in de laatste drie dagen hebt gebruikt. Kleren die je niet heet kunt wassen kun je voor drie dagen in een dichtgeknoopte vuilniszak laten. Was ze daarna. 

Bron: RIVM / Thuisarts

Meer over