Kunnen pannen in de vaatwasser?

pannen-afwassen-18022021-780.jpg

Is het verstandig om pannen in de vaatwasser te doen, of kun je ze beter met de hand afwassen? Het Voedingscentrum legt het uit.

Allereerst is het volgens het Voedingscentrum het beste om de pannen te reinigen volgens de instructies die de producent geeft. Check dus de verpakking! Sowieso is het slim om de verpakking van de pan te lezen: dan weet je namelijk met wat voor soort materiaal de pan is gemaakt.

Sommige pannen zijn niet vaatwasser-bestendig

Volgens het Voedingscentrum geldt dat afwassen met de hand iets 'vriendelijker' is voor de pan, maar zijn er wel pannen die je in de vaatwasser kunt doen. Wil je dat zeker weten, check dan wat de fabrikant erover zegt.

Bepaalde pannen zijn minder geschikt voor de vaatwasser. Zo kunnen exemplaren van aluminium met een anti-aanbaklaag soms beter met de hand gewassen worden. Mogelijk kun je ook kiezen voor een vaatwasmiddel speciaal gemaakt voor aluminiumpannen. Ook een gietijzeren pan kun je volgens het Voedingscentrum beter niet in de vaatwasser doen.

Beschadig in ieder geval de anti-aanbaklaag niet!

In ieder geval benadrukt het Voedingscentrum dat het van belang is dat je de anti-aanbaklaag in de pan niet beschadigt. Daar moet je niet alleen tijdens het afwassen op letten, maar ook als je de pannen gebruikt: 'Je kunt dus beter een houten of plastic spatel gebruiken dan een metalen.'

En nog een laatste advies van het Voedingscentrum: heb je net een nieuwe pan gekocht, was die dan voor het eerste gebruik even af.