Kunst- of echte kerstboom: welke is het meest duurzaam?

kerstboom-uitkiezen-duurzaam-71218_780.jpg

Haal jij dit jaar een boom in huis? Met kluit? Gaat die het overleven? Is het eigenlijk wel duurzaam of kun je beter ieder jaar hetzelfde kunstexemplaar opzetten?

‘Van mijn vriendin moeten we een kunstboom, want dat is duurzamer’, mopperde laatst iemand. Is dat zo? Dat valt volgens MilieuCentraal niet te zeggen. Het ligt er maar net aan hoe je het aanpakt. Lees er hieronder alles over.

Kunstkerstboom: duurzaam als 'ie lang meegaat

Een kunstexemplaar zorgt in de eerste plaats voor meer milieubelasting, want spullen van plastic maken, dat kost nu eenmaal energie. Net als het recyclen nadat de boom uiteindelijk wordt afgedankt. Daar staat tegenover dat een kunstkerstboom als het goed is jarenlang mee kan. RTL Nieuws meldt dat een kunstboom na zes jaar gebruik duurzamer zou zijn dan een echte kerstboom. Wil je het echt duurzaam maken? Zoek dan een tweedehands kunstboom via bijvoorbeeld internet of de kringloop, of misschien staat er nog ergens een exemplaar op een tweede leven te wachten op de zolder van kennissen.

Levende kerstboom: met kluit en niet zelf verbranden

Een echte, levende boom draagt in de periode dat deze groeit juist bij aan schonere lucht: bomen halen CO2 uit de lucht en zetten deze om in zuurstof. Het omgekeerde proces vindt echter plaats wanneer de boom na gebruik wordt verbrand. Dat is dan ook het nadeel van een echte boom: veel mensen halen ieder jaar een nieuwe boom in huis. Je maakt de echte kerstboom duurzamer door ook deze te hergebruiken. Haal er dus een met kluit in huis en geef ‘m water. Je kunt op sommige plekken ook een boom huren: die lever je na de feestdagen weer in.

Zo houd je je echte kerstboom zo mooi mogelijk

Heeft de boom het (ondanks je goede zorgen?) niet overleefd, geef deze dan mee aan de gemeentelijke afvalinzamelaars, want verbranding in de afval-energiecentrale is een stuk milieuvriendelijker dan op een grote berg in de buitenlucht. Of er wordt van je boom nog iets bruikbaars gemaakt, zoals compost of houtsnippers. Sommige gemeentes verzorgen een aparte inzameling voor kerstbomen – dit kun je zelf nagaan.

Kerstboom van Nederlandse grond

Een kerstboom van Nederlandse grond is duurzamer, simpelweg doordat er minder uitstoot is vanwege het vervoer. Daarnaast heeft ‘ie gedurende zijn groei de lucht hier gezuiverd: nog een reden om de vraag naar bomen van eigen land te stimuleren. Je hebt overigens ook exemplaren met een milieu- of biokeurmerk.

Wat verder meetelt, is het aantal kilometers dat je zelf aflegt voor het ritje naar de kerstbomenboer: autorijden belast het milieu al gauw meer dan het productieproces van een kunst- of echte kerstboom. Kies dus vooral voor een verkoper bij jou in de buurt.

Zeker weten dat je boom van Hollandse bodem komt?

Als je zeker wilt weten dat je boom in Nederland is opgegroeid, dan kun je in sommige natuurgebieden van Staatsbosbeheer je eigen kerstboom zagen. Je voorziet daarmee niet alleen jezelf van een kerstboom; je draagt ook een steentje bij aan natuurbeheer. De aangewezen bomen begroeien namelijk anders de heide- en stuifzandgebieden. Alleen moet je er dus niet heel het land voor afrijden. Kijk op de site van Staatsbosbeheer of er een locatie is aangewezen bij jou in de buurt.

De duurzaamheid van je kerstboom zit ‘m trouwens ook voor een groot gedeelte in de verlichting. Benieuwd wat voor stappen je daarin kunt maken?

Waar moet je op letten bij het kopen van kerstverlichting?