Kwalitieit zelftests laat te wensen over

De kwaliteit van zelftests laat vaak te wensen over, aldus de beroepsvereniging van laboratoriumspecialisten klinische chemie (NVKC). Samen met de Consumentenbond onderzocht de NVKC afgelopen jaar tientallen zelftests voor blaasontsteking, cholesterol en zwangerschap. Dit meldt Metro.

Zelf je cholesterol meten of testen of je een blaasontsteking hebt is tegenwoordig eenvoudig dankzij allerlei zelftests die je bij de drogisterij en online kunt kopen. 'De verpakkingen van zelftests zien er vaak mooi en betrouwbaar uit, maar we roepen consumenten op alert te zijn', zegt laboratoriumspecialist Lianne Boesten die ook werkzaam is voor de NVKC.

Volgens haar zijn bijvoorbeeld de cholesterol-zelftests vaak moeilijk uitvoerbaar en is de kwaliteit twijfelachtig. 'De ene keer werd bijvoorbeeld met hetzelfde bloedmonster in een thuistest een cholesterolgehalte van 4.8 gemeten en de andere keer 6.2. Terwijl een laboratoriumtest respectievelijk 5.2 en 5.3 aangaf.' Ook kan je volgens Boesten niet zoveel met de uitslag van de test, omdat de test alleen het totale cholesterol meet. Het risico op hart- en vaatziekten kan je daar niet uit opmaken. 

Franse handleiding3 van de 4 zelftests voor blaasontsteking bleken net zo goed te werken als die van de dokter. Maar 2 van de 3 die wel als betrouwbaar uit de bus kwamen, scoorden zorgwekkend laag wat betreft het gebruik van de handleiding. Zo was de handleiding van de test Exacto volledig in het Frans, terwijl de test op een Nederlandse site was gekocht. Volgens Boesten is dit puur weggegooid geld voor de consument. Bij de zelftest Easy Home staan de belangrijkste waarschuwingen pas onderaan in de bijsluiter.

Daarnaast moet de consument zich afvragen wat hij of zij aan de uitslag heeft, aldus Boesten. Als uit de test blijkt dat je een blaasontsteking hebt moet je alsnog naar de dokter en opnieuw een test doen, want pas dan kan antibiotica worden voorgeschreven.

ZwangerschapstestHet onderzoek bracht geen onterecht positieve of negatieve uitslagen van zwangerschapstesten naar voren. Volgens Boesten zijn zwangerschapstesten vrij betrouwbaar, maar zitten ook hier wat haken en ogen aan. 'Zo kan de ene test pas veel later gebuikt worden dan de andere. De consument moet daar zelf goed op letten.'

Bron: Metro