KWF: 'Geen bewijs voor bescherming zonnebrandpillen'

780zonnebrandpillen.jpg

Verschillende Nederlandse webshops bieden pillen aan die zouden beschermen tegen zonnebrand. Het KWF waarschuwt nu dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de werking van deze zonnebrandpillen staaft.

Tegenwoordig worden er in verschillende Nederlandse webshops zonnebrandpillen verkocht die claimen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van UV-straling. De pillen voorkomen dat de huid verbrandt in de zon, zouden helpen om het herstel van het cellulaire DNA te stimuleren en om versnelde veroudering van de huid tegen te gaan. Pillen kunnen van merken als Heliocare zijn. Dit Amerikaanse bedrijf biedt deze pillen aan op verschillende sites. Op deze sites is te lezen dat deze producten natuurlijke antioxidanten zoals luteïne en lycopeen bevatten.

Geen wetenschappelijk bewijs

Volgens KWF is er echter geen enkele reden om deze pillen aan te schaffen omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is dat ze daadwerkelijk beschermen tegen de zon en haar schadelijke UV-straling, zo meldt NOS.

Ook patiëntenvereniging 'Stichting Melanoom' raadt af om deze pillen aan te schaffen omdat er simpelweg niet genoeg wetenschappelijk bewijs is dat ze ook echt beschermen tegen de zon.

De vereniging bestempelt de pillen als 'voedingssupplementen'. Ze adviseren om goed te blijven smeren met zonnebrandcrème en aan deze pillen géén geld uit te geven.

Bron: NOS