'Laag cholesterolgehalte kan ook schadelijk zijn'

hersenbloeding-cholesterol-07052019.jpg

De kans op een hersenbloeding verdubbelt als er sprake is van een zeer laag cholesterolgehalte in het bloed. Dat schrijven onderzoekers in het vakblad Neurology. Het risico hierop blijft volgens specialisten laag, schrijft de Volkskrant op 5 mei.

Mensen die last hebben van een te hoog cholesterol slikken vaak medicijnen, zoals statines, om hun cholesterol laag te houden. In Nederland slikken meer dan twee miljoen mensen dit soort medicatie.

Amerikaanse artsen onderzochten wat de risico’s van een te laag cholesterol zijn. Het zou de kans op hersenbloedingen verdubbelen. Voor het onderzoek zijn de gegevens van 27.000 gezonde vrouwen gebruikt die meededen aan een langlopend gezondheidsonderzoek.

0,8 procent kreeg een hersenbloeding

Twintig jaar geleden werd bij de deelnemers hun LDL-cholesterolgehalte in het bloed bepaald. De onderzoekers keken hoeveel vrouwen in de afgelopen twintig jaar een hersenbloeding kregen. Het bleek dat 0,8 procent van de vrouwen met een zeer laag LDL-cholesterolgehalte een hersenbloeding heeft gehad. Bij deelnemers met een hogere LDL-waarde was het percentage 0,4.

Geen reden tot zorg

Volgens specialisten is 0,8 procent over een periode van twintig jaar heel weinig, en absoluut geen reden tot zorg.

Volgens Neuroloog Diederik Dippel is een hoog cholesterol veel gevaarlijker. Volgens Dippel moeten patiënten die cholesterolverlagers slikken hier nu niet mee stoppen. 'Statines verkleinen de kans op hart- en herseninfarcten aanzienlijk.'

Radar Extra

Over die laatste vraag is echter veel discussie. Op 13 en 20 mei zendt Radar Extra een tweeluik uit over cholesterolverlagers. Antoinette Hertsenberg gaat op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers. We horen al heel lang dat een hoog cholesterol slecht voor ons is. Dus, hoe lager je cholesterol, hoe beter. Maar is dat wel echt zo?

Bron: de Volkskrant