background branding

'Laat studieschuld minder zwaar meewegen bij hypotheekaanvraag'

HypotheekStudieschuld_08112019.jpg

Een studieschuld moet minder zwaar meewegen bij het vaststellen van de hoogte van een hypotheek. Dat kan wel een tandje minder, vinden regeringspartijen VVD en D66.

'Het is belangrijk dat ook jonge mensen een huis kunnen kopen. Laat de studieschuld niet om de nek van starters hangen', aldus D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte. Studieschulden beperken het bedrag dat je per maand te besteden hebt, en hypotheekverstrekkers verlagen overeenkomstig het bedrag dat ze je lenen voor de koop van een woning.

Cijfers zijn achterhaald

De hypotheekverstrekkers berekenen de verlaging op basis van cijfers die inmiddels zijn achterhaald, aldus VVD en D66. Zo wordt de 10-jaarsrente op studieleningen niet verhoogd en de rente voor een hypotheek is inmiddels veel minder dan 4,2 procent. Ook gaan banken uit van de oorspronkelijke schuld in plaats van de huidige schuld. Daarnaast hebben die studieschulden een heel lage rente, lange looptijd en kan terugbetaling worden gepauzeerd.

'Dat rechtvaardigt dat we gaan kijken of die hypotheekruimte niet ruimer kan', aldus Paternotte. VVD'er Dennis Wiersma noemt de studieschuld de soepelste lening die er is: 'Dan kan het niet zo zijn dat je daar bij de bank zo veel last van hebt.' Door minder strenge regels krijgen starters 'net even dat steuntje in de rug' om hun droomhuis te kopen.

Bron: ANP