Lage spaarrente zorgt ervoor dat spaargeld wordt belegd

beleggen-in-whisky-alternatief-spaargeld.jpg

Met een rentestand van 0,1 procent op spaarrekeningen, zoeken steeds meer Nederlanders naar alternatieve manieren om hun geld veilig te stellen.

De spaarrente op Nederlandse rekeningen is langzaam aan het dalen. Zo hebben de ING en Rabobank de spaarrente begin deze maand naar 0,1 procent verlaagd. In maart verlaagde de Triodos Bank de spaarrente naar nul procent. Uit navraag bij het Radar Testpanel blijkt dat 31 procent van de ondervraagden het geld van de spaarrekening haalt als de spaarrente naar nul procent daalt.

Alternatieve beleggingsmogelijkheden

Uit een rondgang van de NOS onder vermogensbeheerders blijkt dat hierdoor alternatieve beleggingsmogelijkheden in trek zijn. Zo zijn afgelopen jaar 20 procent meer vakantiehuisjes verkocht dan in 2015.

Beleggen in luxegoederen

Maar het zijn niet alleen de 'bekende' alternatieven, ook luxegoederen als whisky doen het goed. In Sassenheim ligt voor 33 miljoen euro aan whisky opgeslagen. Beleggen in de drank kan in vaten of in flessen. Het rendement is goed volgens verkoopdirecteur Paul van der Hulst van Scotch Whisky International, maar je moet wel geduld hebben. Pas na een jaar of tien begint het te lonen.

Ook beleggen in zaken als kunst of auto's is populair, maar Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer waarschuwt potentiële beleggers wel. 'Je moet er affiniteit mee hebben of je er op z'n minst in verdiepen.' Ook Corné van Zeijl van Actiam is terughoudend. 'Je moet er verstand van hebben, anders kan dit soort beleggingen teleurstellend zijn.'

Bron: ANP MediaWatch / NOS