background branding

'Lagere aftrek alimentatie leidt tot rechtszaken'

alimentatie-rechtszaken-12092019.jpg

De verlaging van de aftrek van de partneralimentatie begin volgend jaar zal tot veel rechtszaken leiden. Hiervoor waarschuwt de notariële specialistenvereniging EPN.

De reden dat er meer rechtszaken worden verwacht is het plan van het kabinet om de fiscale aftrek van partneralimentatie te verlagen van 51,95 nu naar uiteindelijk 37 procent in 2023. 'Velen zullen naar de rechter stappen om verlaging van hun alimentatie te vragen omdat velen de alimentatie niet meer of moeilijker kunnen opbrengen', bevestigt notaris en woordvoerder Aniel Autar naar aanleiding van een bericht in het AD.

'Maatregel zal vooral problemen opleveren'

Hij verwacht dat de maatregel uiteindelijk niet veel zal opleveren en mensen vooral in problemen zal brengen. 'Het kabinet denkt met deze maatregel te besparen. Maar doordat het inkomen van vrouwen zal dalen, zullen ze aanspraak gaan maken op hogere toeslagen. Daarnaast zal dit de verhouding tussen exen weer op scherp zetten. Ook de toename van het aantal rechtszaken is niet wenselijk. Nu moet er vaak al zes tot zeven maanden worden gewacht op de behandeling van een zaak. We vragen het kabinet daarom om nog eens goed te kijken naar de gevolgen van deze maatregel.'

LEES OOK:

Scheiden en je hypotheek; hoe kom je van hoofdelijke aansprakelijkheid af?

Hoe kun je rondkomen na een scheiding?


Bron: ANP