Lagere straf voor fraude met paardenvlees

paardenvlees-15032019.jpg

Vleeshandelaar Willy Selten uit Oss moet twintig maanden de cel in, vanwege fraude met paardenvlees. In zijn vleesgroothandel mengde hij goedkoop paardenvlees met duur rundvlees en verkocht dat als puur rundvlees.

Tegen Selten was vier jaar cel geëist vanwege valsheid in geschrifte. Hij krijgt minder straf, omdat er minder feiten bewezen zijn verklaard en omdat het proces veel te lang duurde. Bij de rechtbank kreeg hij eerder nog 2,5 jaar cel.

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan paardenvlees

'Vol opzet'

Het gerechtshof in Den Bosch vond vrijdag dat Selten 'vol opzet' had bij het verhullen van de inhoud van het product dat hij verkocht. Selten verkocht met zijn zwendel 336.000 kilo paardenvlees als rundvlees. Selten heeft altijd betoogd dat er geen opzet was om te frauderen en dat het een fout in de administratie was.

Miljoenenschuld

Seltens fraude kwam naar buiten in 2013, tijdens het hoogtepunt van een Europees paardenvleesschandaal. Seltens bedrijf ging op de fles, hij heeft een miljoenenschuld en probeert sindsdien een bestaan op te bouwen in België. Ook werd vorig jaar nog een woningoverval gepleegd op zijn huis. Dat zijn persoonlijke omstandigheden die het gerechtshof meewoog voor de straf.

Hamburgers en soepballen

Paardenvlees dat Selten verkocht kwam terecht in onder meer hamburgers en soepballen. 'Daardoor heeft hij niet alleen bedrijven misleid, maar ook consumenten', zei de rechter. 'Een consument moet ervan kunnen uitgaan dat hij krijgt wat hij koopt.' Bovendien stelde het hof dat door zijn fraude de herkomst van het vlees niet te traceren is. Dat is van belang in het geval van besmetting.

Ook een andere Brabander, Jan F., is al eens veroordeeld voor vergelijkbare fraude. Tegen hem is vorige maand nog vier jaar cel geëist bij de Franse rechtbank.

Bron: ANP