'Lagere zorgpremies door goedkope medicijnen'

Na jaren van stijgingen kunnen de zorgpremies omlaag door goedkope medicijnen en concurrentie tussen zorgverzekeraars. Dat zei directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW maandag in een interview met NU.nl. De maandelijkse zorgpremie bedraagt nu gemiddeld 105 euro.

Dat de premies het komende jaar omlaag kunnen is volgens Oomen voor een groot deel te danken aan concurrentie tussen zorgverzekeraars. Ook de verhoging van het eigen risico van 210 euro vorig jaar tot dit jaar 350 euro heeft volgens hem geholpen. 'Anders waren de zorgpremies dit jaar ten minste acht euro per maand hoger geweest.'

Een andere factor van belang is volgens de DSW-directeur de medicijnprijs. 'Doordat we niet meer vastzitten aan die dure merkgeneesmiddelen, kunnen we er enorm op besparen. Je kan bij wijze van spreken zeggen dat ze niks meer kosten. Ik geloof dat de distributiekosten hoger zijn.' Hij noemt het de grootste meevaller van het afgelopen jaar voor de zorgverzekeraars. Sinds ze alleen nog maar de goedkoopste varianten van de geneesmiddelen vergoeden, zijn de kosten met meer dan een miljard euro gedaald tot ruim vier miljard.

Traditioneel als eerste zorgverzekeraar maakt DSW dinsdag de nieuwe premie voor 2014 bekend. DSW (370.000 klanten) voerde dit jaar ook een tussentijdse premieverlaging door.

Bron: ANP / NU.nl