Landelijke testcase voor geschrapte huishoudelijke hulp

Kan een hoogbejaard, zelfstandig wonend stel (88 en 89 jaar) de huishoudelijke hulp houden, zonder daar zelf iedere maand 400 euro extra voor te betalen? De rechter doet daar dinsdag uitspraak over.

Het echtpaar kan dankzij die nu nog door de gemeente betaalde hulp zelfstandig blijven wonen, maar vanaf 1 januari dreigt het op te houden.

'Tegen de regels'

Het echtpaar en hun dochter maken er bezwaar tegen dat de gemeente Dantumadiel per 1 januari de kosten voor huishoudelijke hulp niet meer vergoedt in het kader van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Volgens hun advocaat heeft de Friese gemeente zonder naar de specifieke situatie van het echtpaar te kijken een streep door de vergoeding gezet 'en dat is tegen de regels'.

Landelijke testcase

Volgens Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking, staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt Ieder(in). 'Dantumadiel' is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

De gemeente stelt in reactie echter dat mensen 'in tijden van bezuinigingen een bijdrage moeten leveren aan de hulp die ze krijgen'.

Update 11:15 uur: Recht op hulp

Een hoogbejaard echtpaar heeft ook met ingang van 1 januari 2015 voorlopig nog recht op huishoudelijke hulp. Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag bepaald.

Bron: ANP