Lange rij voor de milieustraat? Dit zijn je alternatieven

20200519 milieustraat.jpg

Veel mensen gebruiken de extra tijd die ze overhouden door de coronacrisis om eens wat achterstallige klusjes aan te pakken. Gevolg: er wordt veel afval geproduceerd, die iedereen op de zaterdagmiddag naar de afvalstraat probeert te brengen. Is er een manier om die rij te ontwijken?

Gelukkig lijkt de ergste drukte al voorbij te zijn. De gemeenten waar Radar contact mee heeft gehad, beweren dat het al rustiger wordt, maar lange rijen zich nog steeds voor kunnen doen.

Kies een andere afvalstraat

Zijn er meerdere plaatsen in je stad waar je afval kunt inleveren? Dan kan het misschien lonen om een andere afvalstraat te proberen dan degene die waar je normaal gesproken naartoe zou gaan. Misschien is het ietsje verder rijden, maar dan hoef je tenminste niet twee uur in de rij te staan.

Let er wel op dat veel milieuparken geen toegang verlenen aan mensen die uit een andere stad of gemeente komen. Het heeft in die gevallen dus geen zin om een dorp verderop op zoek te gaan naar kortere rijen.

Ga op een andere tijdstip

Bij de afvalbrengstations is het niet constant even druk. Als je er 's morgens op tijd bent, zijn de rijen nog niet zo opgelopen. Ook buiten het weekend is het vaak rustiger. De gemeentes waar Radar contact mee heeft gehad, kunnen helaas niet vertellen wanneer het precies rustiger of drukker is, maar een woordvoerder van Utrecht kwam met de slimme tip om Google Maps te gebruiken.

Google Maps heeft een functie die kan laten zien hoe druk bepaalde gelegenheden op verschillende momenten zijn. Als je op de website of in de app het afvalscheidingsstation bij jou in de buurt opzoekt, kun je naar beneden scrollen om 'piekuren' te bekijken. Daar kun je per dag en per uur zien hoe druk het er meestal is en soms zelfs zien hoe druk het er nu is.

Afval laten ophalen

In de meeste gemeentes is het ook mogelijk om grofvuil op te laten halen. In sommige gevallen kun je het gewoon aan de straat zetten, en elders moet je er een afspraak voor inplannen. Veel gemeenten ervaren daarin nu grotere drukte, maar hebben daarom hun capaciteit verhoogd.

In Utrecht en Rotterdam en Den Haag moet je speciaal een afspraak inplannen, maar in Amsterdam kun je grofvuil gewoon aan straat zetten. Dit moet wel op een specifiek moment, dat je kunt vinden op de website van Amsterdam. Overigens moet in het centrum van de hoofdstad wel een ophaalmoment worden ingepland.

Bewaar je afval nog even

Is het niet van cruciaal belang om onmiddellijk van je afval af te zijn? Bewaar het dan even totdat de drukte wat afneemt. Dan hoef je op een ander moment minder lang in de rij te staan en maak je de rij ook korter voor mensen die niet kunnen wachten.