Laserontharing
Veel vrouwen en ook diverse mannen willen van hun overbeharing af. Bij vele schoonheidssalons en klinieken kan je je daarvoor laten laseren. Dat kan met een lichtlaser en met een flitslamp. Het principe van laseren is het gebruik van warmte om het haarzakje kapot te maken. Zo kan er geen haar meer uit groeien.
Volgens Dick van Gerwen, dermatoloog bij de Huid- en Laserkliniek in Bergen op Zoom, kun je in principe in 4 á 5 behandelingen 80 á 100% van de haren weglaseren.
Belangrijke proefbehandeling zelden uitgevoerd
Laseren is niet zonder risico's. Zo bestaat een kans op verbrandingen van de tweede of zelfse de derde graad.
Bij tweedegraads brandwonden komt het uiteindelijk wel weer goed, maar het pigment in de huid moet herstellen en dat kan lang duren. Derdegraadsbrandwonden kunnen leiden tot blijvende littekens. Het is van belang dat de consument op dergelijke risico's gewezen wordt.
Van Gerwen vindt het belangrijk is dat er een proefbehandeling gedaan wordt, vooral als er grote delen huid gelaserd moeten worden. Maar dat gebeurt in de praktijk weinig.
Nazorg schiet tekort
Dat de voorlichting soms te wensen over laat, komt omdat iedereen in Nederland mag laseren. Je hebt geen diploma nodig om mensen te mogen laseren. Er is dan ook een wildgroei ontstaan aan schoonheidssalons en klinieken die mensen behandelen. Je kunt trouwens ook zelf laserapparaten kopen en jezelf behandelen.
Deze ontwikkeling is zorgelijk. Ze brengt niet alleen het risico met zich mee dat het verkeerd gaat, maar ook de nazorg is niet goed geregeld. Mensen die door het laseren verbranden, worden naar huis gestuurd met een zalfje. Als compensatie wordt de volgende behandeling gratis aangeboden, maar dat willen ze natuurlijk niet meer. Mensen vragen zich af wat ze dan moeten doen.
Certificering en keurmerk moeten risico's terugdringen
Laserbehandelingen worden uitgevoerd in schoonheidssalons of klinieken. Deze branches hebben elk hun eigen manier om kwaliteit te waarborgen.
Zo is er een brancheorganisatie voor schoonheidsverzorging (ANBOS) die erop toeziet dat alleen schoonheidsspecialisten met een diploma mensen behandelen. Dit is een speciale certificering voor ontharen.
Op www.anbos.nl staat welke schoonheidssalons zijn aangesloten. Heeft u klachten over een schoonheidssalon, dan kunt u bij de ANBOS terecht. Anders is er ook een geschillencommissie die uw klacht kan behandelen.
Geschillencommissie Schoonheidsbranche
Postbus 40357
3504 AD Utrecht
Het keurmerk van de klinieken
Ook klinieken voeren laserbehandelingen uit en ook daar gaat het wel eens fout. Sommige klinieken hebben het ZKN-keurmerk, dat kwaliteit moet waarborgen. Op www.zkn.nl ziet u welke klinieken dit keurmerk hebben. Ook al heeft een kliniek geen keurmerk, ze moet wel een klachtencommissie hebben. Dat is namelijk verplicht. Heeft u een klacht, dan kunt u deze schriftelijk indienen bij de desbetreffende commissie.
Er is voor klinieken ook een geschillencommissie, mocht u er met de kliniek niet uitkomen. Dan moet de kliniek wel aangesloten zijn bij die geschillencommissie.
De klinieken zijn bovendien verplicht zich te registreren bij de Inspectie Gezondheidzorg vanaf 1 januari.
Als de schoonheidssalon of de kliniek nergens geregistreerd of bij aangesloten is, dan wordt het lastiger. Kom je er dan niet uit met de behandelaar, dan volgt de weg naar de rechter.
Het is dus zinvol om van te voren te controleren of een salon of kliniek is aangesloten bij een brancheorganisatie of geschillencommissie. Ook is het verstandig om te vragen of je behandelaar een diploma heeft voor ontharen. Mensen worden gelokt met aanbiedingen, maar je kan je afvragen of de goedkoopste behandeling ook de veiligste is met het beste apparatuur.
Eigen verantwoordelijkheid of laseren als 'voorbehouden handeling'
Minister Klink van Volksgezondheid vindt dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben. Onlangs is er door de Universiteit van Amsterdam onderzocht welke behandelingen alleen door geregistreerde artsen en zorgverleners gedaan moeten worden. Dit zijn 'voorbehouden handelingen'. Volgens het onderzoek zou laseren ook een 'voorbehouden handeling' moeten zijn. De minister laat echter weten dat hij dit vooralsnog niet nodig vindt.
Halbe Zijlstra, Tweede-Kamerlid voor de VVD, vindt het wel nodig. Hij pleit ervoor dat laseren alleen door geregistreerde artsen en huidtherapeuten gedaan mag worden. Minister Klink van Volksgezondheid moet goede redenen geven om laseren ook aan anderen over te laten. Zijlstra zal er bij de minister op aandringen dat hij onderzoek gaat doen naar de veiligheid van laseren.