Last van een eenzaam gevoel? Dit kan je doen!
In het kader van de 'Week tegen Eenzaamheid' worden er honderden activiteiten georganiseerd voor mensen die hiermee kampen. Wat houdt deze week precies in en welke andere activiteiten kun je ondernemen als je je eenzaam voelt? Radar zocht het voor je uit!
De cijfers liegen er namelijk niet om: waar in 2019 tien procent van de Nederlanders aangaf eenzaam te zijn, groeide dit aantal in 2020 naar bijna 50 procent.
Jong en oud
Ook al is de Week tegen Eenzaamheid voornamelijk bedoeld voor ouderen, eenzaamheid komt in alle lagen van de samenleving voor. Tijdens de coronacrisis zijn vooral jongeren zich eenzamer gaan voelen, zo bleek uit onderzoek van I&O Research.
Om eenzaamheid aan te pakken, is het belangrijk dat je iets onderneemt. Alleen op die manier kan je bestaande patronen doorbreken. Maar wat kan je doen?
De Week tegen Eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid is een onderdeel van het landelijke actieprogramma 'Eén tegen eenzaamheid', een initiatief van de overheid. De hele week kunnen mensen meedoen aan activiteiten in onder meer buurthuizen, zoals samen koffie drinken of koken, muziek maken of een workshop volgen. Ook zijn er online activiteiten, zoals een online pubquiz en op 1 oktober is er een speciale avond voor jongeren: Social Friday.
Op donderdag 30 september wordt de week geopend met een openingsevenement in Rotterdam voor gemeenten en organisatoren, waar ook minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bij aanwezig is. De week wordt afgesloten met een online slotevenement voor alle geïnteresseerden, waarin onder meer de Belgische psycholoog Manu Keirse en filosoof Stine Jensen iets vertellen over eenzaamheid.
Je kunt hier meer informatie vinden over de georganiseerde activiteiten en evenementen tijdens deze week.
Activiteiten
Er zijn verschillende organisaties die activiteiten, cursussen, een luisterend oor en ontmoetingsplekken bieden. De activiteiten zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen: van jong tot oud, voor daklozen tot lichamelijk en geestelijk beperkten en voor zij die goed tot minder goed de Nederlandse taal spreken. Je kunt hier een selectie van de activiteiten vinden.
Cursussen
Sommige mensen vinden het lastig een gesprek te starten of om contacten te onderhouden. Cursussen en trainingen waar je leert hoe je makkelijker sociaal contact legt, kunnen hierin een uitkomst bieden. Let wel op: waar veel eenzaamheidsprojecten gratis zijn, kunnen er wel kosten verbonden zijn aan deze cursussen en trainingen.
Een buddy of vriend
Op zoek naar een maatje voor een-op-een contact? De afgelopen jaren zijn er steeds meer buddy-systemen bijgekomen in Nederland. Hier vind je een selectie van de projecten.
Of misschien ben je niet op zoek naar een buddy, maar gewoon naar een vriend om eens wat leuks mee te doen. Je bent niet de enige. Hier vind je een aantal websites om gelijkgezinden te treffen (aan sommige van deze websites zitten kosten verbonden).
Joinin, Join us en Klup: apps voor sociaal contact
Joinin
Joinin is een gratis ontmoetingsapp voor het organiseren van en deelnemen aan leuke activiteiten. Maar het biedt meer: je kan ook op zoek naar mensen waarmee je een bepaalde hobby of interesse deelt. Je kunt er een-op-een chatten, of praten in groeps-chats. De app is zowel beschikbaar voor iOS-apparaten als voor Android-apparaten.
Join us
Join us is ook een gratis app, speciaal ontwikkeld voor eenzame jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud. De app helpt jongeren met het maken van vrienden. Er worden bijeenkomsten georganiseerd, je kan een forum bezoeken en meedoen aan zogeheten ‘sociale uitdagingen’. Ook deze applicatie is zowel te downloaden in de App Store als in Google Play.
Klup
Klup is de app voor de actieve 50-plussers. Wekelijks worden er meer dan 200 activiteiten georganiseerd, door de gebruikers zelf. Op basis van je locatie en interesse vind je eenvoudig leuke activiteiten: van een Eetklup, tot een Kunstklup, van een Wandelklup tot een Borrelklup! En net zoals de voorgaande apps is ook Klup te downloaden op je iPhone of Android toestel.
Bron: ANP / Eenzaam.nl / Eentegeneenzaamheid.nl