background branding

Last van fruitvliegjes? Zo kom je ervan af

13082021 fruitvliegjes.jpg

Een mooie fruitschaal kan de eyecatcher van je keuken of eetkamer zijn, maar hoe kom je toch af van die irritante fruitvliegjes? Een goede vraag, waar veel verschillende antwoorden op zijn. Maar wat werkt het best? Wat moet je vooral niet doen? En waar komen de beestjes eigenlijk vandaan?

Radar zocht het antwoord op deze vragen en zet ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Beschadigd fruit

Bregje Wertheim, fruitvliegjes-expert en professor in de evolutionaire psychologie, kan op die laatste vraag in ieder geval antwoord geven. 'Fruitvliegjes komen af op beschadigd fruit en leggen daar eitjes in. Als fruit aan het rijpen is, komen er kleine scheurtjes in. Door de goed ontwikkelde reukzin van de vliegjes komen ze hier snel op af. Fruitvliegjes zetten ook een feromoon op het fruit af, waardoor er nog meer vliegjes op af komen.' 

Hou rottend fruit buitenshuis

'Om fruitvliegjes te voorkomen kun je er het best voor zorgen dat je geen rottend fruit in huis hebt liggen', gaat Wertheim verder. 'Ook een prullenbak met fruitafval trek de vliegjes aan. Als je al een fruitvliegjesplaag hebt, kun je ze vangen. Dit doe je door een potje met rotte banaan en een beetje azijn of wijn te vullen. Doe er een trechtertje op en de fruitvliegjes komen er zo op af. 

Lezerstips om van fruitvliegjes af te komen

We vroegen daarnaast onze lezers om raad. Zij kwamen met de volgende tips: 

  1. Doe je azijn in een bakje om fruitvliegjes te vangen? Doe er dan een beetje afwasmiddel bij, dan gaan de vliegjes dood. 
  2. Stop wat vers fruit in een glas en maak een papieren koker. Zet die in het glas en plak de rand vast. Zo kunnen de vliegjes niet meer ontsnappen. 
  3. Giet het vocht van zoetzure zilveruitjes in een potje met dekseltje, maak gaatjes in de deksel en maak zo een soort zwembad voor je fruitvliegjes. Binnen de kortste keren heb je ze allemaal gevangen!

Tips van Milieu Centraal voor fruitvliegjes

Ook Milieu Centraal weet raad met de beestjes. Zij adviseren: 

  1. Eet je fruit op tijd op en laat geen overrijp fruit of fruit met plekjes op de fruitschaal liggen. Je kunt het fruit wel gewoon bewaren, maar doe dit dan in de koelkast of gebruik een vliegenkap. 
  2. Zorg ervoor dat je je aanrecht, tafel of kookplaat meteen schoonmaakt en vieze glazen omspoelt. Ook het gebruik van schoonmaakmiddel met fruitgeur – waaronder citroen – is af te raden. 
  3. Gooi je etensresten niet weg in de prullenbak, maar gebruik een gft-bak. Zet die op een plek uit de zon en leeg de bak zodra het kan. 
  4. Vliegjes houden niet van sterke geuren. Vooral basilicum, salie en dille vinden ze niet lekker. Zet die dus in de buurt van het fruit om vliegjes weg te houden. Ook kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit kunnen helpen. 
  5. Daarnaast houden fruitvliegjes niet van tocht: zet die ramen en deuren dus lekker tegen elkaar open!