Last van reuma? Zo zet je een eerste stap naar het voedingspatroon uit de uitzending

voeding-reuma-08122020-780.jpg

Kun je met gezond eten je medicatie voor reuma of artrose verminderen? Dat moet blijken uit onderzoek door Reade, het centrum voor reumatologie en revalidatiegeneeskunde in Amsterdam. Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) besteedt aandacht aan dat onderzoek, en spreekt Wendy Walrabenstein, diëtist-onderzoeker bij het reumacentrum Reade, over wat je zelf al kunt doen.

Walrabenstein benadrukt dat meer onderzoek naar de effecten van voeding bij reuma en artrose nodig is. 'Eerder onderzoek heeft al wel aangetoond dat een plantaardig voedingspatroon ziekte-activiteit bij reuma kan verlagen'. Let wel: stop / verminder nooit zonder overleg met je arts met medicatie.

Wil je nu graag aan de slag, maar wil je nog niet volledig plantaardig eten? Walrabenstein: 'Goede voeding is altijd een goed idee. Velen zien echter door de bomen het bos niet meer. Richt je bij twijfel daarom in ieder geval tot datgene waarover de wetenschap het eens is: meer groenten, meer fruit, minder junkfood, minder suiker en minder dierlijke producten. Dit advies vind je ook terug in de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad'.

Richtlijnen Gezondheidsraad

De richtlijnen van de Gezondheidsraad (uit 2015) zijn in het kort als volgt:

  • Eet meer plantaardig en minder dierlijk. Zorg ervoor dat je in ieder geval 200 gram groenten en 200 gram fruit per dag binnenkrijgt;
  • Eet in ieder geval iedere dag 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkoren producten;
  • Eet wekelijks peulvruchten;
  • Eet iedere dag in ieder geval 15 gram ongezouten noten;
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt;
  • Eet een keer per week vis, en dan het liefst vette vis;
  • Drink iedere dag drie koppen thee;
  • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten;
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën;
  • Drink in plaats van ongefilderde, gefilterde koffie;
  • Beperk het eten van rood vlees en met name bewerkt vlees;
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken;
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas per dag;
  • Neem niet meer dan 6 gram keukenzout per dag;
  • Het is niet nodig voedingsstofsupplementen te gebruiken, behalve als je tot een specifieke groep hoort waaraan wel een suppletieadvies is gegeven.

Meer informatie over de richtlijnen vind je hier.

Adviezen van het Voedingscentrum

Wie een eerste stap wil zetten kan ook eens kijken naar de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, die gebaseerd zijn op de hierboven genoemde Richtlijnen Goede Voeding. 'Er wordt soms wat flauw gedaan over het Voedingscentrum, maar als iedereen zou eten volgens de Schijf van Vijf zouden er heel wat minder zieke mensen zijn'. Volgens Walrabenstein geeft het Voedingscentrum ook aanknopingspunten om de Schijf van Vijf plantaardiger te maken. 

Meer over de adviezen van het Voedingscentrum vind je hier.