'Latex komt in meeste gevallen niet goed uit de verf'

latex-test29102018.jpg

Latex die in een keer zou moeten dekken, voldoet in meer dan de helft van de gevallen niet aan die eis. Daarnaast is de meeste muurverf niet goed bestand tegen schrobben, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

In het onderzoek zijn 23 verschillende witte muurverven in een laboratorium getest op dekking en op weerstand tegen schrobben. Acht van de 23 muurverven claimen in een keer te dekken. Hiervoor gebruiken fabrikanten termen als 'ultradekkend', 'monodek' of 'in 1x dekkend'. Van de muurverven blijken maar drie echt in een keer te dekken, 'Monodek' van Histor heeft zelfs een derde laag nodig.

De helft van de geteste verven blijkt slecht tegen schrobben te kunnen, twaalf producten scoren een onvoldoende. Het goedkope 'OK Latex' van Gamma komt als slechtste uit de test, 'Alphacryl Pure Mat SF' van Sikkens het beste.

Is de duurste latexverf ook de beste?

Als je een muurtje gaat witten hoor je steevast: neem niet de goedkoopste verf, daar krijg je spijt van. Het is bijna een volkswijsheid, maar klopt deze wijsheid? Wij hebben onze overalls aangetrokken en latexverf getest van zowel A-merken als huismerken. 

Bekijk het fragment uit onze uitzending

Bron: Consumentenbond