Leden Laatste Wil weten zelfdodingspoeder ook zonder hulp te bemachtigen

zelfdodingspoeder-clw-090718.jpg

Hoewel de coöperatie Laatste Wil zijn activiteiten heeft gestaakt, weten steeds meer leden op eigen houtje de hand te leggen op het veelbesproken zelfdodingspoeder. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De coöperatie had eerder aangekondigd informatie over het dodelijke poeder met haar leden te delen, maar zag daarvan af toen het Openbaar Ministerie stelde dat mogelijk sprake is van strafbare feiten.

Nieuwsuur sprak diverse mensen die het poeder nu zelf in huis hebben gehaald. 'Het was dom om de coöperatie zo af te remmen. Die had juist erg veel checks ingebouwd', zegt een van hen, Ingeborg Oderwald (86). 'Ze wilden bijvoorbeeld een kluisje met het poeder mee verzenden, dat alleen te openen is met je eigen vingerafdruk. Maar nu is de beer los.'

Carl Dusseldorp (81) zegt dat 'een paar telefoontjes' afdoende waren om het middel te vinden.

CLW wil veilige verstrekking middel

Coöperatie Laatste Wil (CLW) is niet verbaasd dat mensen zelf op zoek gaan naar mogelijkheden om een zelfdodingsmiddel in huis te halen, maar vindt dat niet wenselijk. 'Dit is precies wat wij al een paar jaar bij het ministerie van VWS en bij justitie duidelijk proberen te maken. Laten we nou zorgen voor veilige verstrekking van het middel', reageert voorzitter Jos van Wijk op het onderzoek van Nieuwsuur.

Proef met zelfdodingspoeder

'Onze leden zijn zelfbewuste en zelfverzekerde mensen', zegt voorzitter Van Wijk. Hij hoopt dat zijn organisatie alsnog de kans zal krijgen om een proef te houden met het poeder. 'Dan kunnen we goed kijken wat mensen ermee doen, waarom ze het willen gebruiken, na afloop vaststellen of het goed ging. We waren behoorlijk ver op streek, maar het OM wilde het gesprek niet eens met ons voeren.'

Eerder dit jaar werd bekend dat CLW op eigen initiatief ruim 300 mensen hielp aan het 'laatste wil-poeder'. Ook werd het omstreden zelfdodingsmiddel eerder nog aangeboden via Marktplaats, wat eveneens verboden is.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113.

Bron: ANP MediaWatch / Nieuwsuur