Leeftijdsdiscriminatie autoverzekering - Reacties verzekeraars

In de Radar-uitzending van maandag 20 maart besteden we aandacht aan leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen. Lees hier de reacties van zeven partijen.
Allianz
Het is onjuist dat sec de leeftijd van een klant bepalend is of er een autoverzekering bij Allianz kan worden afgesloten. Wij hanteren geen vaste maximumleeftijd.
Allianz heeft een acceptatiebeleid met diverse criteria waarmee wordt bepaald of een verzekering wordt aangeboden en tegen welke voorwaarden. Denk dan bijvoorbeeld aan het merk en/of type auto, leeftijd van de auto en de regelmatige bestuurder en het aantal schadevrije jaren. De combinatie van deze factoren bepaalt onder welke voorwaarden een verzekeringsaanbod kan worden gedaan. In sommige gevallen kan dat er ook toe leiden dat wij een klant geen aanbod doen of een voorstel met aanvullende voorwaarden.
Aegon
Aegon vindt verzekerbaarheid een belangrijk onderwerp, daarom bieden wij een goede autoverzekering aan voor een zo groot en diverse mogelijke groep (potentiële) klanten. Voorop staat dat de premie voor alle klanten betaalbaar moet blijven. De hoogte hiervan hangt onder meer af van de schades die de totale groep door de jaren heen claimt.
Bestaande klanten met een autoverzekering bij Aegon kunnen gewoon bij ons verzekerd blijven zolang ze dat willen. Ook als zij een andere auto kopen en deze bij ons willen verzekeren. Wij beëindigen geen autoverzekeringen als klanten een bepaalde leeftijd bereiken. Aegon heeft duizenden klanten boven de 80 jaar, zelfs diverse die bijna 100 jaar oud zijn (onze oudste klant is 99 jaar).
Uit onze jarenlange trenddata blijkt dat bestuurders vanaf 75 jaar een flink hoger schaderisico hebben en daarom kent Aegon – net als vele andere verzekeraars - een acceptatiegrens. Voor nieuwe klanten hanteren wij een maximumleeftijd van 80 jaar. Deze hebben wij enige tijd geleden naar boven bijgesteld, eerder lag de grens nog op 74 jaar.
Op het zo ruim mogelijk stellen van de leeftijd blijven wij continu alert op basis van schadecijfers. Wij sluiten dan ook niet uit dat de leeftijd in de toekomst verder naar boven kan worden aangepast voor nieuwe klanten.
Rectificatie
In de uitzending van 20 maart werd foutief in beeld gebracht dat de klantenservice van Aegon een autoverzekering weigerde aan de 82-jarige Herman vanwege zijn leeftijd. Het ging om de klantenservice van Ditzo, onderdeel van a.s.r..
Klaverblad
Klaverblad wil met haar verzekeringen een maatschappelijke rol vervullen. Wij helpen mensen graag met een passende verzekering, ongeacht de leeftijd. We hanteren bij het verstrekken van onze autoverzekeringen daarom geen maximum leeftijd.
Dit betekent niet dat wij alle verzekeringsaanvragen die wij krijgen ook accepteren. Als coöperatie hebben we een verantwoordelijkheid richting onze leden om premies betaalbaar te houden en schades uit te kunnen keren. We wegen daarom zorgvuldig af welke risico’s wij willen en kunnen accepteren.
Uit onze schadestatistieken blijkt dat de kans op schade hoger wordt naarmate bestuurders ouder zijn. Vandaar dat we bij deze aanvragen extra informatie opvragen om het risico op schade goed te kunnen beoordelen. We vragen dan vooral naar het schadeverleden.
Voor onze leden met een autoverzekering die 75 jaar worden verandert er niets, tenzij ze uiteraard geen goedkeuring krijgen van de keuringsarts om te blijven rijden.
De Goudse
In het beleid van De Goudse voor autoverzekeringen is onder andere vastgesteld dat wij geen nieuwe verzekerden accepteren vanaf de leeftijd van 75 jaar. Onze acceptatiecriteria zijn gebaseerd op een risico-inschatting en zien toe op een evenwichtige portefeuilleverdeling. Verzekerden die voor hun 75e levensjaar klant zijn geworden bij De Goudse kunnen uiteraard gewoon verzekerd blijven. Het uitsluiten van acceptatie van nieuwe verzekerden vanaf de 75-jarige leeftijd staat los van de verplichte 5-jaarlijkse medische keuring. Deze geeft namelijk alleen uitsluitsel over de rijgeschiktheid op basis van een beoordeling van de medische en lichamelijke gezondheid. De rijvaardigheid en dus ook het risico wordt hiermee niet beoordeeld.
Ditzo
Ditzo, het directe kanaal van a.s.r., is bedoeld voor klanten die enkel rechtstreeks (execution only) een verzekering willen afsluiten. Hier komt geen persoonlijk advies (maatwerk) aan te pas. De acceptatierichtlijnen bij execution-only worden opgesteld en geëvalueerd aan de hand van historische data. Uit die data blijkt dat de factor leeftijd een belangrijke rol speelt in een stijgend risico- en in de hogere schadefrequentie die wij waarnemen. Dit is van invloed op de leeftijdsgrens die Ditzo heeft ingesteld in de acceptatie (dit ligt op 80). a.s.r. wil klanten van 81 jaar of ouder graag onder begeleiding van een adviseur de mogelijkheid geven een autoverzekering af te sluiten. a.s.r. hanteert dan ook geen leeftijdsgrens.
Aon
Waarom hanteert Aon een maximumleeftijd bij het verstrekken van een autoverzekering?
Aon is makelaar in assurantiën. Aon brengt klanten en verzekeraars bij elkaar. Wij maken een zorgvuldige selectie van verzekeraars waarmee zaken gedaan worden. Aon bepaalt niet zelf de voorwaarden en acceptatiecriteria; Aon probeert uiteraard wel de beste voorwaarden te vinden voor haar klanten en verzekeraars te overtuigen om zo ruim mogelijke voorwaarden en acceptatiecriteria te stellen. Bij de verzekeraars die Aon heeft uitgekozen op aonverzekeringen.nl is het mogelijk om tot met 79 jaar een online premieberekening te maken. Als personen ouder dan 79 jaar zijn, verzoekt Aon contact op te nemen en we kijken graag naar mogelijke oplossingen. Hieronder treft u de informatie aan die dan op de site verschijnt:
‘Helaas kunnen we u online geen verzekering aanbieden Wij kijken graag met u naar mogelijke oplossingen om tot een verzekering te komen. U kunt ons bellen op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur. Het telefoonnummer is 088 - 810 81 90.’
Boven de 75 jaar worden ouderen elke vijf jaar door een onafhankelijke arts gekeurd om mogen rijden. Betekent dat niet dat ze ook een autoverzekering moeten kunnen krijgen?
Aon kiest de verzekeraars die zoveel mogelijk mensen willen verzekeren tegen een concurrerende premie. Immers als de premie niet concurrerend is, sluiten de klanten geen verzekering en brengen wij de klant niet met de verzekeraar in contact. Verzekeraars baseren hun premies voor de verschillende leeftijdsgroepen op data. Om zoveel mogelijk mensen betaalbaar en conform het risicoprofiel te kunnen verzekeren, maken ze onderscheid in de premie voor diverse leeftijdscategorieën: van onervaren jonge bestuurders tot ervaren oudere bestuurders die vaak minder kilometers rijden en door fysieke kenmerken een hogere ongevallenbetrokkenheid kennen.
Een autoverzekering die al loopt, wordt niet door sec het bereiken van een bepaalde leeftijd beëindigd. De verzekering blijft doorlopen. Schadeverloop (veel claims) of als de soort schade of de oorzaak van de schade opvalt, kan wel een aanleiding zijn voor verzekeraars om de verzekering te stoppen. Dat geldt ongeacht leeftijd en dus niet specifiek voor ouderen.
Hoe reageert u op de kritiek dat zo'n leeftijdsgrens een vorm van leeftijdsdiscriminatie is?
Grenzen zijn er op verschillende manieren. Een minimumleeftijd die geldt vanaf welke rechtsgeldige leeftijd een verzekering kan worden afgesloten. Een maximumleeftijd: tot welke leeftijd kan de verzekering afgesloten worden. En dan ook nog: op welke leeftijd wordt de verzekering beëindigd. Leeftijd is voor veel vormen van verzekeren een belangrijk gegeven. In levensverzekeringen, ongevallenverzekeringen en ook schadeverzekeringen zoals de autoverzekering wordt de leeftijd als factor meegenomen in de voorwaarden en in de premie. Een belangrijke reden om dit te doen, is om voor zoveel mogelijk mensen verzekeren mogelijk te maken, opdat zij hun bezittingen kunnen beschermen.
Rhion
Waarom hanteert Rhion een maximumleeftijd bij het verstrekken van een autoverzekering?
Rhion is sinds 2019 op de Nederlandse markt actief en heeft in 2021 een particuliere autoverzekering ontwikkeld. Er zijn verschillende criteria die relevant zijn voor het waarborgen van de dekkingsgraad van schade. Daarbij speelt ook het uit statistieken kenbare risico op schade vanaf een bepaalde leeftijd een rol.
Boven de 75 jaar worden ouderen elke vijf jaar door een onafhankelijke arts gekeurd om mogen rijden. Betekent dat niet dat ze ook een autoverzekering moeten kunnen krijgen?
Het CBR is bij de keuring gebonden aan andere criteria dan verzekeraars hanteren bij hun beslissing om een risico wel of niet te accepteren. Het staat verzekeraars daarom ook vrij om een verzekeringsaanvraag te beoordelen op grond van de eigen acceptatierichtlijnen.
Hoe reageert u op de kritiek dat zo'n leeftijdsgrens een vorm van leeftijdsdiscriminatie is?
Wij delen dat standpunt niet. Omdat wij relatief jong zijn op de Nederlandse markt, vinden wij het belangrijk om constant aandacht te besteden aan het klantbelang en de ontwikkeling van onze producten en dienstverlening en staan wij open voor constructieve bijdragen daaraan. Wij kunnen ons voorstellen dat de vergelijkingen met andere verzekeraars ons doet bewegen om over aanpassing van de leeftijdsgrens na te denken.