Leeftijdsgrens en reclameverbod voor 'rookvrije sigaret'

rookvrije-sigaret-15-05-2018.jpg

Voor apparaatjes die tabak verhitten en volgens de tabaksindustrie minder schadelijk zijn dan 'gewoon roken', gaan dezelfde regels gelden als voor gewone tabaksproducten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) komt met een leeftijdsgrens en een reclameverbod voor dit soort producten, die ook wel bekendstaan als 'rookvrije sigaretten'.

'Rond dit soort producten wordt vaak een imago geschetst dat ze een slim alternatief zijn voor gewoon roken', stelt Blokhuis. Dat is volgens hem misplaatst, 'want je kunt er dodelijk ziek van worden'.

Ook kankerverwekkende stoffen in tabakssticks

De staatssecretaris verwijst naar onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut is nog niet precies te zeggen wat de schadelijke gevolgen zijn van apparaten als de iQOS van fabrikant Philip Morris. 'Veel tabaksgerelateerde ziekten ontstaan pas na langere tijd', aldus het RIVM. 'Wel is duidelijk dat emissies van de tabakssticks die verhit worden met de iQOS, onder meer nicotine, kankerverwekkende stoffen en andere stoffen bevatten.' Anderzijds denkt het RIVM dat de apparaatjes 'waarschijnlijk minder schadelijk' zijn dan gewone sigaretten.

Reactie Philip Morris

Philip Morris vindt dat die laatste conclusie 'onderbelicht' blijft en noemt de voorstellen van Blokhuis 'een gemiste kans'. 'Je beschermt de traditionele rookwaren door alles over een kam te scheren', stelt de woordvoerder van Philip Morris Nederland. 'Stoppen met roken of er nooit mee beginnen is natuurlijk de beste optie', zegt hij. 'Maar we zouden graag zien dat de overheid een open blik houdt voor rookloze alternatieven. Die zijn niet geheel risicovrij, maar potentieel een stuk minder schadelijk voor de gezondheid.'

Meer over roken bij Radar:

Bron: ANP