Leenstelsel studenten gaat door

Het nieuwe leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs gaat door. Een meerderheid van de Senaat steunde dinsdagavond het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Zoals verwacht kreeg het plan steun van de coalitiepartijen VVD en PvdA, evenals van D66 en GroenLinks.

In totaal waren bij de stemming 36 senatoren voor en 29 tegen. Niet alle 75 senatoren konden aanwezig zijn. Alle senatoren van de PvdA stemden voor. Senator Ruud Koole van die partij had vooraf aangegeven moeite te hebben met het leenstelsel. Maar Bussemaker had de bezwaren weggenomen.

Basisbeurs wordt lening

Eerder steunden de vier partijen het plan ook in de Tweede Kamer. Ze sloten in mei vorig jaar een akkoord met het kabinet over het nieuwe stelsel. Belangrijkste maatregel is de nieuwe manier van studiefinanciering. De basisbeurs - nu nog een gift - wordt vanaf september een lening. De besparing door het leenstelsel wordt teruggepompt in het onderwijs, om de kwaliteit daarvan te verbeteren.

Jongerenorganisaties teleurgesteld

Jongerenorganisaties zijn teleurgesteld dat het nieuwe leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs doorgaat. Nu het voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) door de Eerste Kamer is aangenomen, dreigt volgens FNV Jong een 'schuldengeneratie' te ontstaan.

Toenemende schulden

De jongerenbond spreekt over een 'groot drama' voor jongeren van nu en de volgende generaties. 'Met het afschaffen van de basisbeurs worden studenten al snel met een extra schuld van 12.000 euro opgezadeld. De private schuld van Nederland neemt daarmee jaarlijks met zo'n 1,2 miljard euro toe', vreest FNV Jong.

Verontwaardigd over tussentijdse wijzigingen

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is evenmin blij met de uitkomst van de stemming in de Senaat. 'Het ISO is verontwaardigd over het feit dat huidige studenten die een bachelor aan een universiteit volgen geen vierde jaar basisbeurs meer ontvangen terwijl ze hier aan het begin van hun studie wel recht op hadden', klaagt de organisatie.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat weten teleurgesteld te zijn door het besluit van de Eerste Kamer. Voorzitter Tom Hoven spreekt over een 'zwarte dag' voor het hoger onderwijs. 'Studenten zullen nu enorme schulden moeten aangaan om te kunnen studeren', liet Hoven weten.

Bron: ANP