Leerlingenvervoer faalt: kwetsbare kinderen vergeten in de bus

Gemeenten kunnen de belofte van passend vervoer niet waarmaken, met schrijnende gevolgen voor kinderen én ouders. Het leerlingenvervoer in Nederland staat al jaren onder druk. Al in 2019 sloeg kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer alarm: de rechten van kinderen worden stelselmatig geschonden. Toch lijkt er sindsdien weinig veranderd. Hoe kan het dat juist in een land als Nederland – met een goed gevulde schatkist – het vervoer van kwetsbare kinderen nog steeds faalt? En belangrijker: wat kun je als ouder doen als het misgaat?
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen die door ziekte, beperking of gedragsproblematiek niet zelfstandig naar school kunnen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en beoordelen of een kind recht heeft op vervoer. Vervolgens sluiten zij contracten af met vervoersbedrijven die het transport verzorgen.
En daar gaat het vaak mis.
Vervoersbedrijven kampen met een chronisch tekort aan personeel. Gevolg: routes die niet op tijd gereden worden, kinderen die te laat op school komen of soms helemaal niet worden opgehaald. Ook het ophalen na schooltijd is onzeker. Kinderen wachten soms uren voordat ze eindelijk naar huis mogen.
Omdat er te weinig chauffeurs zijn, worden routes gecombineerd. Meer kinderen per rit betekent langere reistijden – soms wel een uur of langer, enkel om op school te komen.
Formeel ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente. Maar wie zich als ouder meldt met klachten, botst vaak op een muur. Gemeenten kloppen wel aan bij de vervoerder, maar hebben zelden de middelen of juridische ruimte om in te grijpen. De macht ligt bij het contract, niet bij het kind.
“Je vervoert geen pakketjes,” zegt Kalverboer. “Het gaat hier om kwetsbare kinderen.” Ze pleit ervoor om het belang van het kind leidend te maken in gemeentelijk beleid. Net als in 2019 heeft ze opnieuw een brief gestuurd naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Want zolang het systeem blijft wiebelen, zitten kwetsbare kinderen letterlijk vast in de bus.