Lek bij coronatests GGD: zijn jouw gegevens buitgemaakt?

lek-gdd-27-01-2021-780.jpg

Door een lek in het systeem van GGD liggen miljoenen burgerservicenummers, adresgegevens en telefoonnummers van mensen die op corona zijn getest op straat.

Twee medewerkers van het afsprakencentrum van GGD GHOR Nederland zijn dit weekend opgepakt. Zij zouden gegevens van mensen uit de systemen te koop aangeboden hebben op de chatapp Telegram. RTL Nieuws ontdekte dat en bracht de GGD op de hoogte.

De diefstal van de persoonsgegevens houdt veel mensen bezig. De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt flink wat telefoontjes van ongeruste mensen.

Moeten je je zorgen maken?

De GGD registreert persoonsgegevens zoals naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, burgerservicenummers, geslacht en geboortedatum. Ook kunnen afspraken voor testen, testresultaten en informatie rondom het bron- en contactonderzoek worden vastgelegd.

En dat zijn, volgens een woordvoeder van de Autoriteit Persoonsgegevens 'hele interessante gegevens'. 'De informatie is goud waard voor dieven. Zij kunnen de data gebruiken voor identiteitsfraude en phishing. Ze hebben alles in handen om zich uit te geven voor jou.'

Wat kan er gebeuren?

Volgens de GGD kun je slachtoffer worden van oplichting als criminelen zoveel informatie van jou hebben. Je wordt bijvoorbeeld gebeld door een fraudeur die zich uitgeeft als medewerker van jouw bank. Met alle informatie die de oplichter in handen heeft, je geboortedatum of woonadres bijvoorbeeld, probeert hij jouw vertrouwen te winnen.

De kans bestaat ook dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude. De oplichter gebruikt dan jouw gegevens om producten te bestellen of diensten af te sluiten.

Je moet dus op je hoede zijn. En krijg je een verdacht berichtje uit naam van een bekende, vraag je dan af of het ook echt van hem of haar afkomstig is.

Hoe weet je of je gegevens buit zijn gemaakt?

De GGD schrijft op de website daar op dit moment nog geen duidelijkheid over te kunnen geven, maar zegt wel gedupeerden op de hoogte te stellen. Dat is trouwens ook wettelijk verplicht.

Als blijkt dat je gegevens gelekt zijn, dan kun je daarover een klacht indienen bij de GGD. Daarna is het ook mogelijk melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Update

GGD wist al lang van het lek

De GGD is al maanden op de hoogte van de vele privacyproblemen rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek van medewerkers is door leidinggevenden telkens weggewuifd. Dat meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws voerde de afgelopen dagen gesprekken met tientallen mensen die voor de GGD werkzaam zijn met het inplannen van testafspraken en het bron- en contactonderzoek.Veel medewerkers hebben al maanden geleden vanwege verschillende privacyproblemen aan de bel getrokken, maar kregen telkens te horen dat het niet belangrijk genoeg was of kregen helemaal geen reactie.

Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens?

'Wij eisen opheldering van de GGD', vertelt de woordvoerder. 'We willen dat goed in kaart wordt gebracht wat er is gebeurd. En we willen weten op welke manier deze belangrijke persoonsgegevens beschermd waren.' Meer informatie vind je bij de Autoriteit Persoonsgegevens.