Lek in Wifibooster van Ziggo, wat is er aan de hand?

20200730 ziggo c7.png

Deze week heeft Ziggo naar al zijn klanten een e-mail gestuurd met het verzoek om het wachtwoord van de wifi te veranderen. Er zou een kwetsbaarheid gevonden zijn. Maar wat zijn de risico's en wat kun je eraan doen?

Om welk apparaat gaat het precies?

Voor klanten die met de standaardrouter niet genoeg wifibereik hebben, biedt Ziggo tegen een redelijke prijs een extra zender aan. In combinatie met een lange internetkabel kun je dan op een andere plaats in je huis ook goed bereik krijgen.

De router in kwestie is een model dat Ziggo inmiddels niet meer aanbiedt: de C7. Het is een zwart model met drie zwarte antennes aan de achterkant en twee groeven over de breedte. In het midden staat bovenop in het wit het logo van Ziggo.

De e-mail is overigens ook naar Ziggo-klanten verstuurd die de wifibooster niet hebben aangeschaft. Het apparaat was via meerdere wegen te verkrijgen en heeft daarom niet een volledig beeld van wie het wel en niet in bezit heeft. Voor de zekerheid hebben alle klanten daarom de e-mail ontvangen. Heb je de wifibooster niet in huis, dan hoef je niets te doen.

Wat is ermee aan de hand?

Ziggo weigert uitspraken te doen over wat de kwetsbaarheid precies inhoudt, maar aangezien het advies van de telecomprovider is om het wifiwachtwoord te wijzigen, valt daaruit op te maken dat het wachtwoord op één of andere manier te achterhalen of omzeilen is.

Dit betekent dat een kwaadwillende in theorie met jouw wifi kan verbinden en vanaf daar mogelijk verder kan binnendringen in je apparatuur. Een voordeel is wel dat de gebruiker dit alleen kan als hij binnen bereik van de wifi is. Oftewel: wil iemand misbruik maken van het lek, dan moet hij binnen schootsafstand van je huis zijn. Dat laatste wil de woordvoerder wel bevestigen.

Wat moet je eraan doen?

Het advies van Ziggo is om de netwerknaam en het wachtwoord van de wifibooster te veranderen. Dit is sowieso handig om te doen, dan kun je het meteen veranderen in iets wat gemakkelijker te onthouden is en hoef je niet elke keer die onhandige code op te zoeken als je met de wifi wilt verbinden.

Veilig wifiwachtwoord

Een veilig wifiwachtwoord hoeft niet per se heel ingewikkeld te zijn. Vooral lengte is belangrijk. Zet enkele woorden achter elkaar die weinig met elkaar te maken hebben, maar jij wel kunt onthouden en het is al vrijwel onmogelijk om in te breken op je wifi. Vooral als je daarbij meeneemt dat een eventuele inbreker fysiek in de buurt van je huis moet zijn.

Zelfs als je alleen kleine letters gebruikt, maakt elk extra teken het 26 keer zo lang duren om het wachtwoord te kraken. Twee extra tekens? 676 keer zo lang!

Ziggo heeft op zijn website een heel duidelijke handleiding gemaakt die je stap voor stap begeleidt in het veranderen van het wachtwoord. Zodra je dat wachtwoord hebt veranderd, ben je weer helemaal beveiligd.

Meer over