Lekkage in woning: van het kastje naar de muur gestuurd | Radar checkt

Een Vereniging van Eigenaren (VVE), een vastgoedbeheerder, een reparateur en een gedupeerde met waterschade.De ideale ingrediënten voor Radar, zo dacht mevrouw Dunnewold uit Doetinchem. En daar kreeg ze gelijk in, want hoe gecompliceerder de zaak, hoe leuker Fons het vindt!

Een jaar geleden werkte de verwarming van mevrouw Dunnewold niet. De installatie is eigendom van de VVE en via de reparatieafdeling van de vastgoedbeheerder die de apparatuur beheert komt er een reparateur. Die sleutelde wat, maakte wat schoon en voilà: het huis is weer warm.

Hele washok staat blank

Dan gaat mevrouw Dunnewold een weekje weg en bij terugkomst blijkt haar hele washok blank te staan. Een belletje naar de reparateur doet wonderen: de man komt weer langs, sleutelt weer en het probleem is opgelost. Mevrouw Dunnewold blijft zitten met de gevolgschade: een natte vloer, opgekruld zeil en aangetast laminaat.

Mevrouw Dunnewold doorloopt een klachtenprocedure bij de MVGM en de schade wordt getaxeerd op 2.500 euro. MVGM doet een voorstel om de schade voor 2.000 euro te vergoeden. Dat vindt mevrouw Dunnewold jammer. Pas in tweede instantie gaat ze akkoord. Gek genoeg loopt het vanaf dan mis. De MVGM haalt er een rechtsbijstandsadvocaat bij en mevrouw Dunnewold zou de schade op haar eigen inboedelverzekering moeten verhalen. En die heeft zij niet.

Van het kastje naar de muur

'Geen probleem', zegt advocaat Frank Penders van Otis Advocaten in Amsterdam. 'In het huishoudelijk reglement staat opgenomen dat wanneer er storingen zijn, de eigenaar zich moet melden bij de MVGM. In die zin heeft zij het spoorboekje goed gevolgd. Uit de splitsingsakte volgt dat de verwarmingsunit eigendom is van de VVE. Het is verder wel duidelijk dat de MVGM alle beheerstaken van de VVE heeft overgenomen. De MVGM zou tot een conclusie moeten komen en die presenteren aan de VVE.'

Dunnewold wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De ene keer verwijst de MVGM naar het reparatiebedrijf en die verwijst terug naar de VVE. Een volgende keer wordt haar inboedelverzekering erbij gehaald. Lang verhaal kort: niemand komt over de brug. Behalve het techniekbedrijf. Het techniekbedrijf vindt de situatie zo vervelend dat de firma mevrouw een aanbod doet van 500 euro.

Fons inspecteert de schade in Doetinchem en probeert een oplossing te vinden.

Forumreacties

4
  • Door Radar

De verwarming van mevrouw Dunnewold gaat kapot en ze neemt contact op met de VVE van haar gebouw. Via de reparatieafdeling van de vastgoedbeheerder die de apparatuur beheert komt er een reparateur. Alles lijkt weer goed maar na een weekendje weg geweest te zijn staat het washok blank. Na wat sleutelen wordt ook dit probleem opgelost. Mevrouw Dunnewold blijft zitten met de gevolgschade: een natte vloer, opgekruld zeil en aangetast laminaat. De schade wordt door de MVGM getaxeerd op 2500 euro. Deze schade vergoed krijgen blijkt helaas een lastige klus. Vanavond om 20.30 in Radar: Lekkage in woning: van het kastje naar de muur gestuurd | Radar checkt https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/lekkage-in-woning-van-het-kastje-naar-de-muur-gestuurd/

  • Door MarcoVvE

Dit is wel erg kort door de bocht. Geen buitenstaander kan dit beoordelen zonder daadwerkelijke kennis. Dat jullie zelf geen onderzoek is jammer maar de advocaat zat in de basis al mis. Stap 1. Check de Akte van Splitsing om te concluderen of de installatie wel of niet in prive is. Daarna moet de oorzaak bepaald worden en de claim worden ingediend bij de opstalverzekering. Het Huishoudelijk Reglement is niet direct de uitleg van de routekaart De VvE kan alleen aansprakelijk worden gesteld als zij ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de installatie. Let wel de eigenaren moeten dan de vergoeding betalen niet MVGM. Zonder al deze info kunnen de kijkers echt geen oordeel geven. Het is alleen jammer dat het zo bij een ander wordt neergelegd.

  • Door Gj weijers

Casus is heel simpel, het betreft gevolgschade van een een lekkage van een aan de waterleiding gekoppeld apparaat. En dus verzekerd als huurders/ eigenarenbelang op haar inboedelverzekering als het een goede polis is. Als het een koopflat is dan valt het op de VVE opstalverzekering, de meeste VVE polissen dekken minimaal 5.000,- aan eigenarenbelang. De verzekeraar kan vervolgens de schade verhalen indien ze denken dat het verhaalbaar is. Ik begrijp die advocaat echt niet, dit is zo simpel!