Let op: crashmelding op iPhone en iPad is oplichting

bug-iphone.jpg

Met een pop-up die meldt dat de iPhone is gecrasht, proberen oplichters Apple-gebruikers geld afhandig te maken. Uit de hele wereld wordt melding gemaakt van het bericht. Bekijk hieronder hoe het bericht eruit ziet, en lees wat je ertegen kunt doen.

'Warning IOS - Crash report, due to a third party application in yourphone' staat er onder meer in het bericht. De pop-up verschijnt wanneer de internetbrowser Safari wordt gebruikt. De browser (het scherm waarin je internet) kan niet meer normaal worden afgesloten.

(Bekijk je de afbeelding hieronder op je telefoon, kantel dan het scherm om de hele melding te zien)

Foto: iCulture

Geld én creditcardgegevens

Voor 43 euro kan de 'supportafdeling' de 'bug' voor je oplossen. Let op: ga hier niet op in! De oplichters zijn niet alleen uit op je geld, maar ook op je creditcardgegevens.

Wat kun je doen?

Wat kun je doen als je deze pop-up te zien krijgt? Technologiewebsite iCulture geeft de oplossing: druk tweemaal op de home-knop (dit is de ronde knop in het midden onder het scherm). Sluit de browser af door het tabblad omhoog te swypen.

Wis vervolgens ook de browsergeschiedenis van Safari. Dit doe je als volgt: open de instellingen van je iPhone > scroll totdat je Safari ziet staan en klik > kies vervolgens voor 'Wis geschiedenis en websitedata'. Bijkomend voordeel van deze opschoon-actie: er komt meer ruimte vrij op je telefoon.

Bron en foto: iCulture