Let op: deze e-mail met dwangbevel is nep

phishing-incassobureau-06-08-2019.jpg

Er gaat een e-mail rond van deurwaardersbedrijf 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders'. In de mail is te lezen dat de deurwaarder beslag legt op je spullen, tenzij je voor 6 augustus 2019 het bedrag van €281,54 overmaakt. Deze e-mail is nep. Trap er dus niet in.

De afzender van de e-mail is [email protected]. Het valt op dat de criminelen enkele persoonlijke gegevens van je weten, zoals je naam en geboortedatum. Bij navraag aan gedupeerden door Opgelicht?! blijkt dat de geboortedatum meestal klopt. De mail lijkt daardoor vrij geloofwaardig. Het is niet duidelijk hoe de criminelen aan deze gegevens zijn gekomen. Een mogelijke verklaring is volgens Opgelicht?! een datalek bij bijvoorbeeld een webwinkel.

Dossiernummer in elke mail hetzelfde

Het dossiernummer is in elke e-mail 4085983 en ook het over te maken bedrag (€ 281,54) is in iedere mail hetzelfde. Het kantoor van het deurwaardersbedrijf zou zich bevinden in Brussel. Op het aangegeven adres zit echter de Ombudsman Gerechtsdeurwaarders van België. Tenslotte is het bankrekeningnummer dat in de mail vermeld staat van een rekening bij een bank uit Litouwen, te herkennen aan de twee letters: LT463510001407053109.  

Laat je niet misleiden. Ga niet in op de e-mail en verwijder deze.

Welke soorten valse e-mails zijn er en hoe herken je deze? Radar zette het op een rij.

Lees meer: Is deze mail nep? Kenmerken van phishing

Bron: Opgelicht?!