'Let op voor hoge wisselkoers bij pinnen buiten eurozone'

pinnen-wisselkoers-040718.jpg

Wie buiten de eurozone euro’s pint, betaalt soms ongemerkt veel meer dan nodig. Mensen betalen extra geld aan commerciële partijen voor het omrekenen van lokale valuta naar euro’s en dat kan oplopen tot 12 procent, waarschuwt de Consumentenbond. Europese consumentenorganisaties willen dat deze misleidende diensten worden verboden.

Veel banken, hotels en winkels bieden volgens de bond de omrekenservice Dynamic Currence Conversion (DCC) aan. Als iemand bij een geldautomaat lokale valuta opneemt, rekent de eigen bank daar gemiddeld 1 tot 2 procent voor. Als in bijvoorbeeld hotels geld in euro's wordt opgenomen of met euro’s wordt betaald, dan rekent een zogenoemde DCC-aanbieder het bedrag om. Voor deze dienst moet worden betaald en dat kost geld.

Uit onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest blijkt dat betalen met DCC 2,6 tot 12 procent duurder is. In Polen, Hongarije en Tsjechië werden de hoogste kosten geregistreerd. Volgens directeur van de Consumentenbond Bart Combeé worden klanten zelfs misleid door teksten als 0 procent commissie. 'Het gaat niet om commissie, maar om een koersopslag, dus dat is misleidend', aldus een woordvoerder van de bond.

Let op: laat jouw bank de wisselkoers bepalen!

Radar besteedde eerder aandacht aan geld opnemen in het buitenland, en de extra kosten die hieraan verbonden zijn. Pin je vreemde valuta in het buitenland? Dan kan je de vraag krijgen of de geldautomaat voor jou moet moet omrekenen hoeveel euro je opneemt. Nooit doen, want dan krijg je een veel slechtere wisselkoers dan wanneer jouw eigen bank de wisselkoers bepaalt.Meer tips voor betalen in het buitenland

Bron: ANP