'Let op voor oplichting door loodgieters'

foute-loodgieters-27-08-2019.jpg

De Consumentenbond waarschuwt voor oplichting door loodgieters. De bond stelt dat er vaak sprake is van louche bemiddelaars, die opdrachten verkopen aan loodgietersbedrijven en een buitensporig hoog bedrag bij de consument in rekening brengen.

De Consumentenbond zegt veel meldingen te ontvangen over gebrekkige communicatie, schimmigheid over tarieven en ronduit oplichting door loodgieters. De meeste klachten gaan over de bedrijven Ontstoppings-service24, H.Wander, Ontstoppings R-ss, O.24/7, Erkende-loodgieter en De-Jong-Ontstopping.

Klagers melden dat zij honderden euro’s moeten betalen voor eenvoudig werk, zoals het ontstoppen van een gootsteen. Zo moest een gedupeerde 1426 euro betalen voor een verstopte gootsteen. De loodgieter was 20 minuten bezig geweest, zonder het probleem te verhelpen.

Steekproef

De Consumentenbond deed zelf een steekproef onder vier loodgieters door een toiletpot onklaar te maken met een flinke prop toiletpapier. De eerste drie firma's rekenden 148 tot 175 euro voor het klusje van 15 minuten. Het vierde bedrijf rekende op een feestdag 893 euro. Ook werd door twee man het hele toilet - onnodig - gedemonteerd en beschadigd teruggeplaatst.

Wil je het risico op oplichting vermijden? Lees hier hoe je zelf je afvoer ontstopt!

Lees: Afvoer ontstoppen van je wc, douche, gootsteen of wastafel: zo doe je het

Vooraf prijs afspreken

Consumenten doen er goed aan alleen in zee te gaan met loodgieters die vooraf een prijs opgeven. Volgens de Consumentenbond vermelden veel bedrijven online geen tarieven. Een rondgang langs zeventig loodgieters toonde aan dat de helft ook telefonisch geen tariefinformatie geeft. Loodgieters die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie Techniek Nederland scoorden beter.

Bron: ANP