'Levensgevaarlijk drankspel' met bierdopjes: UMCG waarschuwt voor schade aan maag en slokdarm

drankspel-01052021-780.jpg

Zorgmedewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwen voor een drankspel waarbij bierdopjes in een glas bier worden gegooid. Als dat lukt, moet iemand het glas leegdrinken. Volgens verpleegkundigen kan ook het bierdopje in het lichaam belanden, met mogelijk schade als gevolg.

Bij het UMCG kwamen de afgelopen twee à drie weken drie jongeren binnen met een bierdopje in de slokdarm, zo vertelt endoscopieverpleegkundige Lisanne Kempinga aan NOS. De jongeren werden 's avonds of 's nachts binnen gebracht en waren onder invloed van alcohol. Mogelijk hebben ze niet eens doorgehad dat ze een dopje hadden ingeslikt, vertelt Kempinga.

Bekijk op Instagram

Vastzitten in maag of slokdarm

Volgens experts, die hun zorgen uiten op Instagram, kan de dop vast komen te zitten in de slokdarm of maag. Doordat de doppen groot en scherp zijn kunnen ze schade veroorzaken aan het weefsel van de maag of slokdarm.

In het ziekenhuis moet gekeken worden of de bierdoppen verwijderd kunnen worden, dat gebeurt met een flexibele slang die via de keel wordt ingebracht: een gastroscoop. De dop wordt dan met een soort kapje eromheen weer door de slokdarm uit het lichaam gehaald.

Kempinga is bang dat het drankspel een rage wordt. Het UMCG waarschuwt daarom voor het levensgevaarlijke 'spelletje'. Of andere ziekenhuizen soortgelijke gevallen binnen hebben gekregen is niet duidelijk.