Levensloopregeling
Sinds 1 januari kan een werknemer kiezen tussen een levensloopregeling of een spaarloonregeling. Radar heeft in samenwerking met Independer een tool ontwikkeld die maandag online zal worden gezet.
Per 1 januari van dit jaar is de levensloopregeling ingevoerd. Hiermee kunnen werknemers sparen voor de mogelijkheid om in de toekomst een periode verlof te kunnen financiëren.
Hoe werkt het? U spaart iedere maand via uw brutoloon, u mag maximaal 12 procent sparen over uw bruto jaarloon. Het totale bedrag dat u mag sparen staat maximaal gelijk aan 210 procent van dat bruto jaarloon.
Er worden over het gespaarde bedrag wel pensioen en ww-premies ingehouden, maar geen loonbelasting. Dat betaalt u pas als u het verlof opneemt, dat kan fiks oplopen, maar u krijgt dan wel een heffingskorting van 183 euro per gespaard jaar.
Sommige werkgevers geven een financiële bijdrage aan het levensloop-potje, maar ze zijn dat niet verplicht. U kunt uw levensloop regelen bij veel financiële dienstverleners zoals banken en verzekeraars. Het kan ook zijn dat uw werkgever u een voordelige collectieve aanbieding doet.
Bij de spaarloonregeling, die ook nog bestaat, kunt u minder sparen dan bij de levensloopregeling, maar deze regeling heeft als voordeel dat het gespaarde kapitaal na 4 jaar helemaal vrijkomt en dat u dit kunt gebruiken voor wat u maar wilt. Terwijl het kapitaal dat u opbouwt bij de levensloop regeling alleen voor het financiëren van verlof mag worden gebruikt.
Wat moet u doen?
1) Bedenk of u geld opzij wilt en kunt zetten voor verlof in de toekomst; als u geen geld kunt of wilt missen, moet u het niet doen.
2) Wilt en kunt u WEL sparen, dan moet u nadenken over de optie spaarloonregeling of levensloopregeling. beide tegelijkertijd kan niet. Wel kunt u ieder jaar opnieuw kiezen. U heeft tot 1 juli 2006 de tijd om te kiezen voor dit jaar.
3) Wilt u meedoen met de levensloopregeling, dan moet u een levenslooprekening openen, u moet kiezen bij wie en in welke vorm (u kunt sparen of beleggen) Daarna meldt u dit bij u werkgever.
4) Voor het opnemen van verlof moet uw werkgever toestemming geven. U moet dan aangeven hoe lang de verlofperiode is en hoeveel procent van uw salaris u doorbetaald wilt hebben.
Hier nog enkele andere sites:www.independer.nl
Hier vind je verschillende tools om te kijken wat voor u voordelig is. www.levensloop-sparen.nl
Vergelijking van aanbieders. Geen mogelijkheid om af te sluiten.
Doorlinken naar enkele aanbieders. Op site van aanbieder mogelijkheid om af te sluiten.
Veel info over levensloop van SZW. Tevens tool met 2 uitgangspunten: 1 Er wordt nu x gespaard en wat zijn dan de verlofmogelijkheden. 2. Wat is de wens en wat moet er gespaard worden. Geen vergelijking aanbieders.www.nibud.nl