Levensverzekeraars investeren in wapenhandel

Oorlog en geweld jagen wereldwijd miljoenen mensen op de vlucht. Mensen die huis en haard verlaten, omdat ze hun leven niet meer zeker zijn. Deze ellende lijkt misschien ver van je bed, maar de wereld is kleiner dan hij soms lijkt. Misschien beleg je via je pensioen of je verzekeraar wel in foute wapenhandel. Welke verzekeraars doen dit en hoe transparant zijn deze maatschappijen?

De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft onderzocht waar de levensverzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt in investeren. En wat blijkt: acht van de tien onderzochte verzekeraars investeren in controversiële wapenhandel. Deze vorm van wapenhandel is niet illegaal, maar ook niet onbesproken - meer informatie over het verschil lees je verderop in dit artikel.

Welke verzekeraars investeren in wapenhandel?

Allianz is met 2,6 miljard de grootste investeerder. De top drie bestaat verder uit Legal & General en Loyalis (APG). Bekijk ook het complete overzicht van de tien onderzochte verzekeraars.

Het onderzoek richt zich op levensverzekeringen. Dat zijn eigenlijk alle verzekeringen waarmee je een kapitaal vergaart, zoals lijfrentepolissen, pensioenverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen en bijvoorbeeld beleggingshypotheken.

Ook bieden de bedrijven die zijn onderzocht vaak schadeverzekeringen aan. Bijvoorbeeld een autoverzekering van Allsecure. Dat is een dochtermaatschappij van Allianz en dan kun je dus zeggen dat ook een autoverzekering een maatschappij steunt die niet altijd even koosjer belegt.

Oneens

Dat deze investeringen niet populair zijn onder de klanten staat als een paal boven water. Uit een onderzoek onder het Radar Testpanel blijkt dat bijna de helft van de mensen geen vermoeden heeft dat verzekeringsmaatschappijen deze investeringen doen.

Veel leden van het panel zijn het niet eens met deze wijze van investeren. Een overgrote meerderheid, ruim 80 procent, geeft aan geen verzekering af te sluiten als zij zouden weten dat de verzekeraar in foute wapenhandel investeert. Ook geeft 60 procent aan bereid te zijn over te stappen.

Bekijk ook de uitgebreide rapportage van de uitslagen van de enquête.

Wat kun jij doen?

Ben jij het zelf oneens met deze investeringen en wil je weten wat je kan doen, lees dan deze tips.

Illegaal of controversieel?

In sommige wapens mogen verzekeraars niet investeren, deze vallen onder de illegale wapenhandel. Clusterbommen zijn daar een voorbeeld van. Er zijn echter ook vormen van wapenhandel die niet verboden is, maar wel controversieel. Controversiële wapenhandel is de handel tussen wapenfabrikanten en landen en regimes die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Het gaat dan om landen als Saudi-Arabië, Bahrein en Nigeria.

Dit zijn regimes die zelf de mensenrechten niet in een hoog vaandel hebben staan en niet schromen om geweld te gebruiken tegen hun eigen bevolking. Zo is bijvoorbeeld Saudi-Arabië betrokken bij een gewapend conflict in Jemen en zet dit land ook clusterbommen in - een vorm van munitie die onder illegale wapenhandel valt. Ook de handel met landen waartegen een embargo is afgekondigd, zoals bijvoorbeeld Rusland of Sudan, zou onder illegale wapenhandel vallen.

In het onderzoek gaat het dus om een ander soort wapenhandel dan de illegale wapenhandel. Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer zouden de verzekeraars verder moeten kijken dan de illegale handel en ook deze controversiële investeringen moeten blokken.

De Eerlijke Verzekeringswijzer heeft de investeringen van de moederbedrijven onderzocht. Het gaat dus om beleggingen op concernniveau. Dat betekent dus niet altijd dat de Nederlandse premie in deze investeringen verdwijnt, wel dat deze investeringen bijdragen aan de winst van het moederbedrijf.

Geen transparantie

De verzekeringssector is niet heel transparant over deze investeringen. De meeste maatschappijen hebben ergens op hun website wel een uitsluitingslijst staan. Op deze lijst staan de landen waarin niet geïnvesteerd wordt.

Als je deze lijst al kunt vinden op de website van de verzekeraars dan lijkt het misschien of de maatschappij goed bezig is. Maar omdat de controversiële wapenhandel niet op deze lijst staat, wordt dat beeld eigenlijk vertekend.

De Eerlijke Verzekeringswijzer vindt eigenlijk dat het uitsluitingsbeleid van deze maatschappijen niet ver genoeg gaat. Ook de landen die controversieel zijn zouden op deze lijst moeten worden opgenomen.

Reacties

Helaas wilde de verzekeringssector geen uitleg komen geven in de studio. Wel hebben wij een aantal schriftelijke reacties ontvangen.Legal & General schrijft bijvoorbeeld dat de investeringen vanuit de holding worden gedaan en dat de Nederlandse tak van het bedrijf deze investeringen niet doet. Jouw premie verdwijnt dus niet in controversiële wapenhandel, maar de winst van het concern komt wel deels voort uit deze foute investeringen.

Lees hier ook de reacties van het Verbond van Verzekeraars en Allianz. Wij hebben ook Loyalis om een reactie gevraagd, deze maatschappij heeft na de uitzending nog een reactie ingezonden.

Forumreacties

2
  • Door Radar

Dagelijks worden we geconfronteerd met de vreselijke gevolgen van oorlog en geweld. Dragen wij via onze verzekeringspremie bij aan de ellende van anderen? In Radar een reportage over levensverzekeraars die investeren in controversiële wapenhandel. Welke verzekeraars doen dit en hoe transparant zijn deze maatschappijen? Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/07-09-2015/levensverzekeraars-investeren-in-wapenhandel/ Maandag 7 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door kweenie

Er is al jaren een site waarbij je kunt zien hoe 'eerlijk' elke verzekeraar is. Daar kun je zelf ook kijken hoe ze scoren op de diverse criteria die je zelf belangrijk vindt, en dus niet alleen op wapenhandel.