Levertijd elektrische auto onder druk door eind aan belastingvoordeel

Autokopers proberen tevergeefs de levering van hun elektrische auto naar voren te halen. Mensen die er voor volgend jaar een hadden besteld, willen de auto toch dit jaar geleverd hebben. Dat scheelt namelijk duizenden euro's belastingvoordeel. Maar de dealer zit met lange levertijden en kan vaak niks voor ze betekenen. Dat schrijft de NOS.
Het kabinet kondigde twee weken geleden bij de klimaatplannen aan dat de bijtelling voor elektrische auto's vanaf 1 januari wordt verdubbeld. Dat betekent dat leaserijders die hun elektrische auto ook privé willen gebruiken vanaf dan 8 in plaats van 4 procent van de cataloguswaarde bij hun inkomen moeten optellen. Alleen als de auto vóór 1 januari geleverd wordt, geldt nog vijf jaar het lage tarief.
Eerder bleek dat de verkoop van nieuwe elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar ruimschoots was verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
Kosten op jaarbasis
'Mensen die een elektrische auto besteld hebben, maken zich grote zorgen', zegt Koos Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders. 'Het kan op jaarbasis 1250 euro schelen en dat moet uit een privéportemonnee worden betaald. Dat is serieus geld.'
Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische auto? En wat bekent elektrisch rijden voor je portemonnee? Radar zette het voor je op een rij.
Veel vragen over bestelling elektrische auto
Ook leaserijders proberen in groten getale hun bestelling van elektrische modellen naar voren te halen, zodat ze nog dit jaar worden geleverd. Ze proberen te ontkomen aan de hogere bijtelling die volgend jaar ingaat. Dat laat de Vereniging Elektrisch Rijden weten na berichtgeving van de NOS. De belangenvereniging krijgt daarover veel vragen bij haar helpdesk.
Hyundai, dat met de Kona en Ioniq populaire elektrische middenklassers maakt, bevestigt 'ontzettend veel vragen' te krijgen over het vervroegen van bestellingen voor volgend jaar. Door praktische beperkingen is dat echter niet mogelijk, laat een woordvoerder weten.
Het steekt de Vereniging Elektrisch Rijden dat de tariefsverhoging, die eigenlijk in 2021 zou ingaan, door de overheid wordt vervroegd. De organisatie vreest dat minder mensen voor een stekkerauto kiezen.
Bron: ANP MediaWatch / NOS