Lidl verkoopt producten op uiterste houdbaarheidsdatum voortaan voor spotprijzen

lidl_stuntprijs_nieuws_20200829.png

Sinds afgelopen donderdag past supermarktketen Lidl een nieuwe strategie toe op producten die de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Om voedselverspilling tegen te gaan, worden producten zoals brood, zuivel, vlees, vis, groenten en fruit voortaan tegen sterk gereduceerde prijzen verkocht zodra ze de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Wat denk jij, goed idee?

Producten zoals brood, voorverpakte groente en zuivel gaan per verpakkingseenheid van de hand voor een bedrag van 25 cent. Vleeswaren, vis en vegetarische producten kosten het dubbele, en de supermarktketen houdt ook rekening met consumenten die groots in willen slaan: aardappelen, groente en fruit worden voor de vaste prijs van 2,99 euro per twee kilo aangeboden op de dag dat ze de houdbaarheidsdatum bereiken, meldt de NOS.

Deze producten zijn echter gewoon geschikt voor consumptie. Het is daarbij belangrijk om te weten wat het onderscheid is tussen een TGT-datum ('Te gebruiken tot') en een THT-datum ('Ten minste houdbaar tot'). Alles over deze verschillen kun je hier nog eens rustig nalezen.

Strategie volgt uit de ambitie om voedselverspilling tegen te gaan

Lidl besloot deze maatregel landelijk te implementeren na de evaluatie van een proef die vorig jaar van start ging. Op basis van deze proef werd namelijk een derde minder voedsel weggegooid dan voorheen.

Het terugbrengen van voedselverspilling is een gezamenlijke afspraak van de grote supermarktketens: de ketens ambiëren dat de voedselverspilling in 2030 met de helft wordt teruggebracht in vergelijking met het jaar 2015. Wat marktaandeel betreft is Lidl met 420 vestigingen de derde supermarktketen van Nederland.

'Consument verspilt jaarlijks bijna 35 kilo voedsel'

Niet alleen de supermarkten dragen hun steentje bij om voedselverspilling te beperken, ook de consument kan hierin een bijdrage leveren: gemiddeld wordt per Nederlander maar liefst 34,4 kilo voedsel verspild.

Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling stelt tegenover de NOS echter dat deze hoeveelheid de afgelopen jaren flink is afgenomen: 'Dit is wel aan het dalen. Zes jaar geleden lag dat nog tussen de 50 of 60 kilo per persoon per jaar.'

Andere mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan

Stunten met de prijzen is natuurlijk niet de enige manier waarop supermarktketens verspilling te lijf willen gaan. De supermarktketens die zich met het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen en Samen Tegen Voedselverspilling hebben verenigd in de ambitie om voedselverspilling te beperken, hebben in de meeste gevallen bijvoorbeeld ook afspraken met de Voedselbank. Overgebleven voedsel kan beter worden gedoneerd dan worden weggegooid, is in dat geval het argument.

Dat is overigens niet alles: de NOS weet verder nog te vertellen dat Albert Heijn aan 'dry misting' doet. Dat is het besproeien van verse voedselproducten met waterdruppeltjes zodat ze langer vers blijven. Dirk van den Broek maakt dierenvoer van overgebleven brood en Jumbo deelt de verkoopcijfers met de telers, zodat de productie eventueel kan worden aangepast als uit statistieken blijkt dat er te veel geproduceerd wordt.

Bron: NOS.nl