Liever goede wifi dan schone onderbroeken en gezonde voeding

Wifi_03.03.2020.jpg

Nederlanders blijken bereid te zijn om eerste levensbehoeften als slaap, persoonlijke hygiëne en gezond eten aan de kant te zetten voor een goed werkende wifi. Eén op de drie is bijvoorbeeld bereid om dagelijks een uur slaap in te leveren voor goede wifi in huis. Dat blijkt volgens KPN uit eigen onderzoek onder ruim duizend Nederlanders.

De onderzoekers keken vooral naar de mate waarin verschillende generaties bereid zijn om eerste levensbehoeften, zoals gerangschikt in de piramide van Maslow, op te geven voor een goede wifi-verbinding.

Piramide van Maslow

De piramide van Maslow is een ordening van onze behoeftes. Onderaan de piramide, in de basis, staan de fysieke behoeften, zoals slaap, eten en hygiëne. Je zou volgens dit model alleen naar een hogere 'behoefteklasse' streven als de behoeften in de klasse eronder voldoende bevredigd zijn.

Een derde van de Nederlanders zegt goede wifi verbinding als eerste levensbehoefte te zien, aldus KPN. Sommige respondenten willen er wel een fysieke levensbehoefte voor opgeven. 

Zo geeft een derde aan een uur slaap per nacht in te willen leveren voor goede wifi in huis, en wil 40% van de generatie 16 tot 24 jaar inleveren op hygiëne. Voor ouderen ligt dit percentage op 12.

Hoe jonger de consument, des te belangrijker de wifi

Nederlanders willen een hoop opgeven voor een goed wifi signaal. 20% is bereid om twee dagen dezelfde onderbroek te dragen. En hoe jonger, hoe belangrijker een wifi signaal is. Overweegt bij babyboomers (60+) maar 12% om in te leveren op hygiëne, bij generatie Z (16-24 jaar) ligt dit percentage op 40%. Ook op gezonde voeding wordt graag ingeleverd: liever een dag ongezond eten dan een dag geen wifi (23%). Dat laatste geldt extra voor generatie Z (42%).

Liever stappen op een LEGO-blokje

Nog een aantal opmerkelijke onderzoeksuitkomsten:

  • 53% van de Nederlanders denkt minder goed mee te komen in het dagelijkse leven zonder wifi. (Generatie Z 67%).
  • 26% van de Nederlanders voelt liever de pijn van het stappen op een LEGO-blokje dan dat er een dag geen wifi beschikbaar is (Generatie Z 42%). 
  • 23% van de Nederlanders eet liever een dag ongezond dan dat ze een dag geen wifi hebben. (Generatie Z 42%).
  • Driekwart van de Nederlanders (76%) denkt dat Nederland compleet overhoop ligt van een dag zonder wifi. 

Irritaties door slechte wifi

Ook voor ontspanning blijkt goede wifi verbinding belangrijk. 34% geeft aan gefrustreerd te raken als de wifi thuis niet goed is. De irritaties kunnen ervoor zorgen dat de sfeer in huis slechter wordt. Vooral jonge mensen reageren gefrustreerd als de wifi slecht is: een kwart geeft toe weleens te schreeuwen als de wifi niet goed werkt. 

'Schaamteloze behoefte naar wifi'

Professor dr. Victor Lamme, hoogleraar neurowetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, zegt op basis van dit onderzoek dat we ‘schaamteloos veel' over hebben voor goede wifi. We leveren niet voor niets onze eerste levensbehoeften in. 

Lamme: 'We gebruiken Wifi om in contact te staan met familie en vrienden. Of we creëren ontspanningsmomenten door het streamen van series, muziek en films.'

Wifi hoort volgens Lamme om deze reden thuis in de piramide van Maslow. Hij zou wifi ergens in de onderste laag plaatsen, 'maar dan wel aan de zijkant. Want we gebruiken het als een soort gereedschap om in onze hogere levensbehoeften te kunnen voorzien.'

Bron: KPN

Meer over