Lightchips: een gezond alternatief?

chips-light-gezond-26112020.jpg

Je bent misschien geneigd in het chipsschap naar de lightvariant te grijpen, in plaats van normale chips. Maar is 'light' wel gezonder?

Van bijvoorbeeld lightfrisdrank weten we dat hier geen (of weinig) suiker in zit, waardoor het wat betreft aantal calorieën een betere keuze is dan frisdrank met suiker. Dit gaat helaas niet op voor de lightvariant van chips. 

'Het zijn allebei geen gezonde keuzes'

Het Voedingscentrum is er duidelijk over: lightchips zijn niet veel beter dan gewone chips. In de 'magere' variant zit weliswaar minder vet, maar er zitten meer koolhydraten in. Hierdoor kom je qua calorieën op een klein verschil uit: 542 kilocalorieën in gewone chips tegenover 490 in lightchips (op basis van 100 gram chips).

Daarnaast zit er ook veel zout in zowel lightchips als de normale variant. Met een halve zak naturelchips (honderd gram) heb je al een zesde deel van je dagelijkse behoefte (zes gram) binnen. Te veel zout vergroot het risico op een hoge bloeddruk en hart- en  vaatziekten.

'Het zijn allebei geen gezonde keuzes', concludeert het Voedingscentrum. Ze geven dan ook het advies om chips, in welke variant dan ook, alleen bij uitzondering te eten. 

Als het niet veel gezonder is, waarom heet het dan 'light'?

Iets mag 'light' worden genoemd als het dertig procent minder suiker, vet of calorieën bevat ten opzichte van een vergelijkbaar product. In het geval van lightchips mag het de term 'light' dragen, omdat hier 33 procent minder vet in zit. Maar omdat er in de lightvariant meer koolhydraten zitten dan normale chips, kom je qua calorieën uit op een verschil van 'maar' tien procent. 

Bron: Voedingscentrum