Linda verandert op 59e van baan in de zorg. Haar tip? 'Doe het gewoon!'

Linda (61) begon als 18-jarige in de zorg. Na tien jaar besluit ze aan de slag te gaan als trambestuurder in Amsterdam. 'Mensen zeggen weleens: "wat een omslag!", maar dan zeg ik, in wezen zorg je ook voor mensen'. Op haar 59e besluit Linda, na een oproep op tv van Hugo Borst, om weer in de zorg aan de slag te gaan.
'Ik heb vanaf mijn 18e tien jaar lang als verpleegkundige gewerkt', vertelt Linda, nu 61. In haar twintiger jaren verhuist Linda naar Amsterdam, waar ze haar eerste dochter krijgt.
Een jaar later eindigt Linda's huwelijk. 'En toen heb ik gesolliciteerd voor trambestuurder', vertelt ze.
'Mensen zeggen weleens: "wat een omslag", maar dan zeg ik, in wezen zorg je ook voor mensen. Je zorgt dat de haltes geroepen worden, en dat mensen goed terecht komen. Het was een hartstikke leuke baan.'
Linda leert opnieuw iemand kennen, met wie ze ook een dochter krijgt. Die relatie eindigt. Linda merkt dat het lastig is om de opvang van haar dochter te regelen en de tram te besturen, ze begint iedere ochtend al om 5 uur.
Opleiding voor kinderopvang
Ze stopt als trambestuurder, en zit even thuis. Ze verhuist naar Assendelft. Van de gemeente krijgt Linda een opleiding aangeboden. Ze kiest voor de mbo-opleiding voor kinderopvang.
Linda trouwt opnieuw, en gaat in een groot huis met ruime tuin wonen. Ze besluit gastouder te worden. 'In plaats van dat ouders hun kinderen naar de crèche brachten, kwamen ze met hun kinderen bij mij. Dat was ontzettend leuk, en ook nog eens best handig, omdat mijn eigen dochter ook nog klein was', vertelt ze.
'Maar aan alles komt een einde, dus ook aan dat sprookje', vertelt Linda. Het huwelijk houdt op, en Linda verhuist. Ze stopt met het gastouderschap, maar werkt nog twee jaar op een kinderdagverblijf.
'Na tien jaar is de sjeu er weer af'
'Maar ik had zoiets van: na tien jaar is de sjeu er weer af. Je moet toch je horizon weer verbreden. Ik zag de oproep van Hugo Borst over de ouderenzorg op tv, en toen dacht ik: "daar ben ik weer nodig". Mijn moeder had ook zorg nodig, maar woonde te ver weg. Ik dacht: "ik kan haar niet helpen, maar ik ga toch weer in de zorg aan de slag".' Linda start met een opleiding tot VIG.
Wat is een VIG?
VIG betekent voluit verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG). Een VIG kan werken in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Een verzorgende IG helpt mensen die zichzelf (al dan niet tijdelijk) niet kunnen redden. (Bron: NCOI.nl)
Linda biedt nu individuele hulp aan lichamelijk gehandicapten. 'Het is heel fijn werk. Ze hebben allemaal hun eigen woning, en jij helpt waar zij dingen niet meer kunnen. De een help je iets oprapen van de grond, de ander help je met uit bed komen, weer een ander met eten. En af en toe speel je een spelletje.'
Haar tip voor mensen die denken: het is misschien tijd voor iets anders? 'Doe het gewoon! Je denkt misschien: met 59 jaar ben ik te oud, maar het is mijn gewoon gelukt om toch nog de overstap te maken. Je krijgt er geen spijt van, het is zo fijn om weer iets nieuws te doen.'