Linnen kleding vaak grotendeels van katoen of viscose: ‘Helemaal geen linnen dus’

Linnen Kleding

Radar nam de etiketten van verschillende linnen kledingstukken onder de loep en kwam erachter dat veel producten grotendeels uit katoen of viscose bestaan. Mag het dan eigenlijk wel als linnen verkocht worden?

60, 80 of 100 procent katoen

Broeken, overhemden, blouses en dekbedovertrekken: op warme zomerse dagen kun je jezelf het beste omringen met linnen. De stof laat namelijk goed lucht door en neemt makkelijk zweet op, waardoor het luchtig aanvoelt. 

Een Radar-kijker wees ons op de etiketten van linnen beddengoed: “Grote aanbieders gebruiken de term ‘linnen dekbedovertrek’ voor producten die bij nadere inspectie volledig of grotendeels uit katoen blijken te bestaan. Helemaal geen linnen dus. Dit wordt niet duidelijk en transparant gecommuniceerd.”

Wij bekeken de samenstelling van linnen beddengoed en inderdaad: er zijn allerlei ‘linnen’ dekbedovertrekken die voor 60, 80 of 100 procent uit katoen bestaan. Dit geldt ook voor kleding. We vonden meerdere blouses die nog niet eens voor de helft uit linnen bestaan en een broek die zelfs maar 7 procent linnen bevat. Toch worden ze online allemaal als ‘linnen’ gepresenteerd. Mag dat dan eigenlijk wel?

Geen duidelijke richtlijnen

We nemen een kijkje in de ‘regels voor etiketten van kleding en textiel’ van het Ondernemersplein van de overheid. Hierin lezen we dat producenten op het etiket moeten vermelden uit welke materialen het product bestaat. Ook mogen de termen ‘100 procent’, ‘zuiver’ en ‘puur’ alleen gebruikt worden als het product maar één soort textielvezel heeft. 

Deze regels gelden echter alleen voor het etiket, niet voor hoe je het product noemt of presenteert. “Hiervoor zijn geen duidelijke richtlijnen”, vertelt een woordvoerder van Modint, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel. “Het komt erop neer dat je het geval moet beoordelen aan de hand van de wet tegen oneerlijke concurrentie. De maatstaf hierbij is de gemiddelde consument - dus niet de bewuste, maar ook niet de onbewuste.” 

Weinig kennis over materialen

Textieldeskundige Eva Klee, van Handweverij KLEE, vermoedt dat daar een deel van het probleem ligt. “De stoffabrikant kent natuurlijk de de samenstelling van de stof. Hij weet ook hoe je zo’n stof noemt. Maar het gemiddelde kennisniveau over materialen en hun herkomst van de consument is erg laag.”

Ze legt uit dat de markt een imago van een bepaald materiaal creëert, zonder dat er kennis nodig is van het materiaal. Zo staat linnen bekend als een stof die je heerlijk koel houdt in de zomer, terwijl de nadelen niet benoemd worden. 

Ook benadrukt ze dat een (volledig) linnen broek veel duurder is in productie. Vandaar dat het aandeel puur linnen stoffen binnen de lage tot betaalbare kledingindustrie waarschijnlijk nihil is. “En aangezien heel veel mensen geen echte linnen stof herkennen, hoef je ook niet bang te zijn om te neppen. Het woord linnen wordt dus naar mijn mening steeds meer als een imago-benoeming voor een kledingstuk gebruikt in plaats van een correcte materiaalomschrijving.”

Zo herken je 100 procent linnen

Om de kennis over materialen en hun herkomst weer terug te brengen in de samenleving is The Linen Project een tijd geleden begonnen met het telen van vlas het het verwerken tot linnen. “We doen dit om het productieproces weer inzichtelijk te maken en een voorbeeld te stellen voor duurzame en eerlijke productieprocessen”, aldus Klee. 

Als consument kun je je natuurlijk ook verdiepen in verschillende materialen én kun je het etiket van producten onder de loep nemen. Wil je een linnen broek, blouse of dekbedovertrek kopen? Kijk dan naar de samenstelling van het product en let op de termen ‘100 procent’, ‘zuiver’ en ‘puur’. Die mogen alleen gebruikt worden als het product volledig uit linnen bestaat. 

Meer over

Laatste reacties

11
  • Door Consumenneke

Zelf koop ik ook graag linnen hemden, jasjes en zelfs hele kostuums. Maar veel producten die als linnen aangeprijsd worden zijn een blend van verschillende stoffen. Er zit vaak katoen bij of de ademende kunststof viscose. Radar nam een kijkje (zie bericht) in de ‘regels voor etiketten van kleding en textiel’ van het Ondernemersplein van de overheid. Hierin lezen we dat producenten op het etiket moeten vermelden uit welke materialen het product bestaat. Ook mogen de termen ‘100 procent’, ‘zuiver’ en ‘puur’ alleen gebruikt worden als het product maar één soort textielvezel heeft. Deze regels gelden echter alleen voor het etiket, niet voor hoe je het product noemt of presenteert. Is jouw hemd of jurk echt linnen? Wat ligt er op je bed? En welke vis zit er in viscose? 🙄

  • Door witte angora

Gewoon etiketten lezen, dan weet je snel genoeg hoeveel linnen er wel of niet in zit. Geldt ook voor katoen, wol, enzovoorts. Als je dit al jarenlang doet is dat bericht helemaal geen verrassing. Denk dat het zomertijd is, dat ze op de redactie even niks beters te doen hadden.

  • Door Consumenneke

Denk dat het zomertijd is, dat ze op de redactie even niks beters te doen hadden. Maar u staat het ganse jaar klaar om een sneer uit te delen. 😂 Kunnen we gewoon op-topic blijven en niet zo hatelijk doen naar de redactie van Radar? Er is geen leesplicht...