Livestream: stel jouw vragen over negatieve spaarrente

Na de uitzending van 23 september 2019 blijft Follow the Money-oprichter Eric Smit nog even napraten en jouw vragen beantwoorden.

Als ik geld van mijn spaarrekening haal en op mijn gewone rekening zet, moet ik dan ook rente betalen?

Als in negatieve rente? Nee, nu nog niet. Op een spaarrekening heb je nu natuurlijk ook relatief hoge rente, maar dat is ook verwaarloosbaar, dus het maakt niet zo heel veel meer uit. Het hebben van geld op een spaarrekening is in feite ook nu iets wat gewoon geld kost.

Maar als je je geld op die lopende rekening stort, heb je eigenlijk niet last van die negatieve spaarrente direct toch?

Jawel, want als die negatieve spaarrente het geval zou zijn, dan heb je met name op die lopende rekening daar ook last van. Het gaat om het aanhouden van contanten. Maar het is in Nederland nog niet aan de hand en het gaat voorlopig ook niet gebeuren. Ik zie het eigenlijk überhaupt niet gebeuren, dat zou ook echt onverstandig zijn.

In feite is er al iets aan de hand waardoor het geld aanhouden op een rekening ook geld kost. Zoals de dame in de uitzending zei, je hebt een vermogen van 93.000 euro nodig om quitte te spelen op de kosten die de bank bij jou in rekening brengt. En wat veel erger is, is natuurlijk de inflatie. Het leven dat elke dag duurder wordt, dat zorgt ervoor dat je in welvaart erop achteruit gaat.

Dus conclusie: doe het niet.

Nee, geld op je lopende rekening zetten heeft niet zoveel zin. Je moet voor jezelf bepalen waar je dat geld naartoe wilt brengen, je kunt het ook mee naar huis nemen als je je daar gemakkelijker bij voelt. Ik zou het gewoon op de bankrekening laten staan. Veilig op de spaarrekening.

Is er een drempel vanaf wanneer de negatieve rente berekend wordt? Waarom is het niet mogelijk om pas vanaf 100.000 euro een negatieve rente te berekenen?

Meneer Teulings gaf het al aan. Er is op een gegeven moment natuurlijk wel een grens met die negatieve rente. Dan kan ook de ECB niet verder omlaag, want dan gaan ook die hele grote vermogende spaarders met heel veel contanten, op een gegeven moment zeggen: dit gaat nu teveel geld kosten, ik ga dat geld zelf bewaren. Die gaan dan geld investeren om het in een groot geldpakhuis als Oom Dagobert neer te zetten en dat te gaan beveiligen, enzovoort. Dat kost ook geld, dat zijn bewaarkosten, maar dat is de afweging: wat zijn je bewaarkosten en wat is de waargenomen veiligheid daarvan?

Ik denk dus niet dat die rente nog veel verder omlaag gaat, want de mensen zullen dan gaan kiezen om het geld eraf te halen. Tenzij we natuurlijk in de komende jaren het contante geld helemaal afschaffen. Dat kan ook nog. Dat onze banken het contant geld uitgeven zodanig hebben ontmoedigd, wat nu ook al aan de hand is, dan is de limiet natuurlijk oneindig, dan kun je nog veel verdergaan met die negatieve rente, want je kunt het er niet meer afhalen. Heel futuristisch is dat niet, de 'war on cash' is al gaande.

Mag de betaalde rente verrekend worden met de belastingaangifte?

Dat is een goede vraag, dat zou ik eerlijk gezegd niet weten.

Is het wel verstandig om je geld op een spaarrekening bij een bank buiten de EU te zetten?

Nou nee, want je wilt natuurlijk ook profiteren van de veiligheid van het in Europa geboden systeem. België heeft dat verbod op negatieve rente, maar wat Teulings al in de uitzending aangaf, is dat verbod eigenlijk een wassen neus, want het gaat niet zover komen. De ECB is eigenlijk wel gek om banksystemen in landen zo ver te krijgen dat ze negatieve rente gaan rekenen, want die bankruns zijn wel degelijk een reëel gevaar. Als een centrale bank ergens voor wil waken, dan is het wel dat het systeem in disbalans wordt gebracht, dus dat zullen ze nooit doen. Dat gaat niet gebeuren.

Is het slim om ergens in te investeren in plaats van het ergens op een spaarrekening te zetten? Bijvoorbeeld in huizen?

Ja, dat kan heel verstandig zijn. Je moet voor jezelf bepalen hoeveel spaargeld je zelf wilt aanhouden  om andere uitgaven te kunnen doen. Als het duurste ding in huis kapotgaat, wil je dat natuurlijk kunnen vervangen, onmiddellijk. Je auto moet gerepareerd worden, dat wil je ook kunnen doen. Je hebt een klein buffertje nodig, dat is in het ene huishouden wat groter dan in het andere. Dat moet je aanhouden, en dan heb je een bedrag dat je inderdaad ook kunt gebruiken voor investeringen. Je kunt ook je eigen huis op gaan knappen om het waardevoller te maken. Je kunt ook investeren in de onderneming van je zoon of dochter.

Wat als iedereen zijn geld van de bank haalt en de banken zonder geld zitten?

Dat is natuurlijk ook een reéel gevaar, omdat banken eigenlijk maar een heel klein deel van het geld daadwerkelijk in kas hebben. Dat is die dekking, dat is maar drie à vier procent. Als mensen dan al hun spaargeld eraf gaan halen, dan wordt het een enorm probleem. Dat betekent dat zo'n bankrun een ineenstorting van het financiële systeem teweeg kan brengen. Dat is totale chaos en dat is iets wat geen enkele centrale bankier op zijn geweten wil hebben en het gaat daarom ook niet gebeuren. Daar kun je echt zeker van zijn.

Moet ik mijn spaargeld omzetten naar goud?

Ik noem dat altijd 'gestolde angst'. Het hangt er natuurlijk maar vanaf of de prijs ook stijgt, maar dat is inderdaad een optie. Het is iets wat in waarde fluctueert. Die kan omhoog gaan, maar ook omlaag gaan. Dus daar moet je wel rekening mee houden. Het is iets anders dan het vasthouden op een spaarrekening. Je kunt het meenemen - je hebt een relatief kleine hoeveelheid nodig om heel veel geld bij je te hebben. Goud heeft een aantal voordelen waardoor het interessant is om te hebben, maar ik zou zeggen, laat lekker op die spaarrekening staan.

Je kunt goud natuurlijk ook in een kluisje leggen, ergens laten bewaren. Niet iedere bank doet dat, maar je hebt wel banken of goudbedrijven die dat doen. Er zijn tal van goede investeringen. Dat is uiteindelijk ook wat de ECB beoogt, om mensen aan te zetten om te investeren, zodat de economie weer wat harder gaat lopen en we daar met zijn allen van gaan profiteren. Dan is het het beste om te gaan investeren, maar ja, dan moeten er ook investeringsmogelijkheden zijn. Er moeten zonen en dochters zijn met goede bedrijfsplannen, en die zijn er te weinig eigenlijk.

En de digitale munt bitcoin?

Dat is eigenlijk totale speculatie. Dan kun je net zo goed naar het casino gaan. Je kunt ermee winnen of verliezen. Ik zou dat nooit doen. Ik zou het gewoon heel simpel houden. Als je spaargeld hebt, doe er dan geen ingewikkelde dingen mee, zeker geen risicovolle dingen, en als je denk dat je een deel kunt investeren, houd het dan dichtbij huis, houd het simpel. Iets waarvan je zelf kunt bedenken hoe het werkt. Al het andere is te risicovol en daar gaan de meeste mensen mee onderuit.

Wil jij zelf graag nog iets kwijt?

Ik heb ook een paar centen op mijn rekening staan, niet zo heel veel, maar ik ga bijvoorbeeld komende zomer weer wat aan mijn huis doen. Daar heb ik eigenlijk best wel zin in. Ga ik deels zelf doen, maar ik ben niet zo'n heel erg handige jongen. Ik ga vooral aanwijzen.

De livestream is terug te kijken op op Facebook of YouTube.