Lockdown grotendeels verlengd tot en met 20 april, alleen avondklok uur korter

rutte-persco-23032021.jpg

De huidige lockdown wordt met drie weken verlengd tot en met dinsdag 20 april. Het enige verschil is dat de avondklok vanaf volgende week niet om 21.00 uur ingaat, maar om 22.00 uur. Dit maakten demissionair ministers Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. 

Bij de vorige persconferentie gaf het kabinet aan dat er misschien meer mogelijk zou zijn vanaf 31 maart, zoals een heropening van de terrassen, het hoger onderwijs en meer opties om fysiek te winkelen. Dit was onder de voorwaarde dat de besmettingscijfers niet te hoog zouden zijn, en dat blijkt nu toch het geval. 'Door de zorgelijke realiteit kunnen we geen maatregelen loslaten', zei Rutte tijdens de persconferentie. 

Zo blijft de avondklok en moeten de horeca en het hoger onderwijs hun deuren gesloten houden. Evenals niet-essentiële publieke gebouwen, zoals musea, theaters en concertzalen. Winkels mogen alleen nog op afspraak klanten ontvangen. Ook blijft het advies om maximaal één persoon per dag te ontvangen. 

Een overzicht van alle maatregelen vind je op de website van Rijksoverheid.

Avondklok gaat uur later in

Doordat het steeds langer licht blijft en aankomende zondag de zomertijd ingaat, heeft het kabinet besloten om de avondklok een uur later in te laten gaan. Vanaf woensdag 31 maart geldt de klok van 22.00 tot 04.30. Winkels mogen hierdoor ook langer openblijven, namelijk tot 21.45.

Negatief reisadvies tot en met 15 mei

Het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan blijft nog zeker tot half mei van kracht. Voor alle landen in de wereld geldt een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek, dringend worden afgeraden. 

Over de zomervakantie is nog geen duidelijkheid. 'We hebben wel goede hoop dat er dan meer kan', zei Rutte. 

Mogelijk 1 dag per week naar hogeschool of universiteit vanaf 26 april

Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat moet dan wel met behulp van toegangs- en zelftesten, aldus De Jonge.

Somber door coronanieuws?

Sinds de komst van de coronapandemie is het nieuws een steeds grotere rol gaan spelen in onze levens, wat van invloed kan zijn op je gemoedstoestand. In een ander artikel van Radar geven we je tips hoe je hiermee om kunt gaan
 

Meer over