Logo rijstmerk Uncle Ben's onder vuur

18062020 uncle ben.jpg

Het merk Uncle Ben's, bekend van onder meer rijst en sauzen, verdwijnt mogelijk uit het schap. Het merk en het logo wordt door sommigen als racistisch ervaren. Voor levensmiddelenreus Mars is dat reden om de naam en het logo van Uncle Ben's te herzien.

Luisteren naar consumenten

'We weten momenteel nog niet wat de exacte wijzigingen of timing zullen zijn', aldus het bedrijf in een verklaring. 'We evalueren alle mogelijkheden. Luisterend naar consumenten, vooral die binnen de zwarte gemeenschap, en onze partners, vinden we dat dit het juiste moment is om het merk Uncle Ben’s te ontwikkelen.' Daarbij wordt volgens Mars ook naar het logo van Uncle Ben's gekeken.

Term 'uncle' slavernij

'Uncle' was een gebruikelijke bijnaam voor oudere mannelijke slaven of bedienden in het zuiden van de Verenigde Staten. Het logo van Uncle Ben's toont een oudere zwarte man. Voorheen stond hij uitgebeeld met een strik. Het merk stamt uit 1943. Het plaatje van de zwarte man in het logo kwam er drie jaar later bij.

Aunt Jemima

Eerder werd bekend dat pannenkoekenmerk Aunt Jemima verdwijnt. Ook de naam en het logo van dit merk is controversieel. Reden voor moederbedrijf Quaker Foods, dat weer onderdeel is van PepsiCo, om het merk te schrappen.

Bron: ANP