Lokaal eten en een bijenkast? | Fons checkt duurzame tips

Lokaal eten zou de wereld redden. Maar is alles wat je lokaal koopt dan ook altijd per definitie goed? En: onze planeet zou nog maar zestig jaar bestaan als we niet allemaal een bijenkast houden. Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk voor de mens? En kunnen we wel allemaal een bijenkast houden?

Alleen nog maar lokaal voedsel?

De eerste tip die Fons onderzoekt: We moeten met z’n allen alleen nog maar lokaal eten kopen. Volgens Mariken Stolk van MilieuCentraal kunnen we dat niet zo zwart-wit stellen. 'Dat ligt eraan. Als je groente of fruit lokaal uit de volle grond komt, dan is het een prima keuze. Maar het kan ook lokaal uit de verwarmde kas komen, en dan kost het een hele hoop energie om dat product te telen.'

Cv lager en een eco-doodskist? Kijk hier de eerste aflevering terug. 

Een bijenkast in je tuin

Het tweede advies wat Fons checkt: Neem een bijenkast in je eigen tuin, anders vergaat de planeet in zestig jaar tijd. Stadsimker Dorinde de Tempe raadt dit advies van The Guardian af: 'Een bijenvolk groeit in de zomer uit tot ongeveer 50.000 bijen. Dat heeft een behoorlijke impact op de omgeving. Door het hebben van te veel bijenkasten, komt er een tekort aan nectar terwijl de wilde bijen en andere insecten ook honger hebben.'

Bijvriendelijke tuin

Om allemaal massaal een bijenkast te houden is dus geen goed idee. Maar waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk voor de mens? Ecoloog Froukje Rienks legt uit dat bijen niet alleen wilde planten bestuiven, maar ook veel van onze gewassen. Kortom: zonder bijen zouden wij veel minder groente, appels en peren hebben. Wat kunnen we dan wel doen als burger? Dorinde zet een paar praktische tips voor je op een rij:

1.    Zorg ervoor dat je de juiste bloemetjes en plantjes hebt.
2.    Haal je tegels uit de tuin. 
3.    Gebruik geen pesticiden

Fons onderzoekt duurzame tips

Zet deze winter de verwarming (cv) wat lager of trek een dikkere tui aan. Is het beter om je te laten begraven of cremeren in een biologisch afbreekbare kist? En hoe duurzaam zijn deze tips daadwerkelijk? Fons gaat deze zomer op onderzoek uit: hoe kan je als consument de wereld verbeteren door je consumentengedrag duurzamer te maken? Voor alle duurzaamheidstips kun je terecht op de Radar YouTube-pagina. 

Wil jij niets missen en op de hoogte blijven van alle nieuwtjes omtrent duurzaamheid? Volg dan het onderwerp ‘Duurzame tips’ in de Radar-app. Klik hier voor een uitleg over hoe je de Radar-app installeert op je smartphone of tablet. 

Meer over

Forumreacties

16
  • Door Radar

Onze planeet zou nog maar zestig jaar bestaan als we niet allemaal een bijenkast houden. Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk voor de mens? En kunnen we wel allemaal een bijenkast houden? Fons bezoekt een stadsimker en zoekt het uit. Bekijk hier de video en lees meer.

  • Door witte angora

Eerlijk gezegd denk ik dat het belangrijker is om bloemetjes in de tuin te hebben waardoor bijen aangelokt worden. Ik heb hier een perk met geraniums als bodembedekker, daar zitten al een paar weken allerlei beestjes in om de honing uit de bloemen te trekken. En over een paar weken bloeien de vlinderstruiken die daar tussen staan, als het goed is, dan komen er weer vlinders op af.

  • Door Theotrucker

De buurvrouw heeft de bijen en ik de bloemen!