'Lokale belastingen lang niet in alle gemeenten verhoogd'

02102020.jpg

Lang niet alle gemeenten verhogen de lokale belastingen vanwege de coronacrisis. Dat meldt de NOS na een inventarisatie van de begrotingen van een aantal grote steden.

De NOS keek naar de begrotingen van de gemeenten met de meeste inwoners die tot 1 oktober zijn gepubliceerd. Het gaat hierbij om twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad. Van de twintig grootste gemeenten moeten acht hun begroting nog publiceren, waaronder Amersfoort, Enschede, Tilburg en Zwolle.

Een deel van de gemeenten verzwaart de lasten voor de burger helemaal niet, zoals Zoetermeer en Arnhem. Van de twaalf grote gemeenten die al een begroting hebben, gaan er tien de onroerendezaakbelasting (ozb) niet verhogen. Amsterdam gooit daarentegen de ozb wel fors omhoog en verwacht 36 miljoen euro meer ozb-inkomsten, een stijging van ruim 20 procent, aldus de NOS. Ook Haarlem wil bovenop de inflatiecorrectie zo'n 1,25 miljoen euro extra ozb ophalen, een stijging van ongeveer 3 procent.

In Eindhoven gaan de woonlasten gemiddeld met 34 euro per jaar omhoog, met name door een hogere afvalstoffenheffing. Utrecht verhoogt die heffing eveneens, met circa 60 euro per jaar. De Domstad maakt ook parkeervergunningen duurder in een aantal wijken, en de hondenbelasting en huwelijksleges stijgen er.

Gemeenten zetten reserves in

Gemeenten zetten in het algemeen vaak reserves in om coronategenvallers op te vangen. Ook kijken gemeenten naar het Rijk voor coronacompensatie: voor dit jaar zegde het kabinet al 1,5 miljard euro aan compensatie toe aan gemeenten, provincies en waterschappen en de verwachting is dat het Rijk ook volgend jaar met compensatie zal komen.

Bezuinigingen

Sommige gemeenten gaan bezuinigen, ondanks het extra geld van het Rijk, het aanspreken van de reserves en extra belastinginkomsten. Zo versobert Amsterdam het aanvullend openbaar vervoer voor ouderen en de noodopvang voor dakloze gezinnen. Haarlem grijpt eveneens in, en heeft minder geld voor initiatieven uit de stad, bevriest budgetten deels en heeft geen geld meer om bij onderhoudsprojecten extra wensen mee te nemen.

Hoe zit het in jouw gemeente?

Benieuwd hoe het in jouw gemeente zit? Check het op de website van jouw gemeente. Let wel, niet alle begrotingen zijn al gepubliceerd. 

www.utrecht.nl
www.denhaag.nl
www.eindhoven.begroting-2021.nl

Lees ook: Wat zijn gemeentelijke heffingen - en waar betaal je dan precies voor?

Bron: ANP