Longpatiënt vaak dupe van wisselen medicijn

Mensen met een longziekte krijgen bij de apotheek vaak niet het medicijn dat de arts had voorgeschreven.
Het wisselen van medicijnen leidt dan tot allerlei extra klachten en bijwerkingen. Dat meldde het Longfonds donderdag. Het fonds vindt wisselen zonder medische reden 'onacceptabel'.
Inhaleren van longmedicijnen
Het Longfonds wil dat zorgverzekeraars niet langer invloed hebben op welke medicijnen longpatiënten meekrijgen. 'Het inhaleren van longmedicijnen luistert nauw. Krijgt iemand een andere inhalator dan is een fout snel gemaakt en dan krijg je je medicijn niet goed binnen', aldus een woordvoerster. 'Wisselen doe je in overleg met de arts en op medische gronden. We denken dat er nu vaak wordt gewisseld omdat het voor de zorgverzekeraar en apotheek aantrekkelijk is.'
In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte zoals COPD (longbeschadiging) of astma.Update 17 september: Een op vijf longpatiënten krijgt wel eens een ander middel dan de keer daarvoor
Zodra op een bepaald geneesmiddel het octrooi verloopt, kunnen meerdere fabrikanten een medicijn op de markt brengen met dezelfde werkzame stof maar goedkoper, licht het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, NIVEL toe. Uit onderzoek van het instituut en de Universiteit Utrecht blijkt dat een op de vijf longpatiënten wel eens een ander middel krijgt dan de keer daarvoor.
'Van de mensen die 'gewisseld zijn', heeft twee derde geen informatie gekregen van een zorgverlener of verzekeraar over de mogelijke gevolgen. Kregen ze die informatie wel, dan was die veelal afkomstig van de apotheker', aldus het NIVEL.
Bron: ANP / NIVEL